Averea miliardarului Carlos Slim, cel mai bogat om al planetei, a scăzut azi cu 4,4 miliarde dolari, după ce investitorii au respins planul de extindere a companiei sale America Movil în Europa, transmite Bloomberg. Practic, Slim a pierdut într-o singură zi de peste două ori mai mult decât averea celui mai bogat român, Frank Timiş. Conform ultimei ediţii a Top 300 Capital, Frank Timiş are o avere evaluată la 1,6-1,65 miliarde euro (circa 2,1-2,15 miliarde dolari).
America Movil, cea mai mare companie de telefonie din America, a scăzut cu 8,2% pe bursa din Mexico City, cea mai mare cădere din octombrie 2008 încoace, după ce compania a spus că va cheltui peste 3,4 miliarde dolari pentru a cumpăra pachete suplimentare de acţiuni la Royal KPN NV din Olanda.
Averea netă a lui Slim a picat la 71,9 miliarde dolari, el rămânând cel mai bogat om din lume, potrivit Bloomberg Billionaire Index.
Slim, în vârstă de 72 de ani, intenţionează să achiziţioneze o participaţie de 28% din Royal KPN, compania care a deţinut până nu de mult monopolul pe piaţa telefoniei din Olanda, pentru a-şi extinde imperiul său în afara Americii Latine. Strategia lui Slim este să compenseze începutul încetinirii creşterii a numărului de noi clienţi în Mexic şi Brazilia. Olandezii de la KPN au considera oferta lui Slim prea mică. În trecut, Slim a studiat achiziţii în Spania şi Italia.
“Sperăm că America Movil să renunţe la extinderea în Europa şi astfel să întoarcă excesul de cash către acţionari. Pare că nu este cazul”, a spus Carlos Sequiera, analist la Banco BTG Pactual SA din Rio de Janeiro.
Averea lui Slim este totuşi cu 16,7% mai mare decât în urmă cu un an.