UE alocă milioane de euro pentru a ajuta regiunile mai sărace să ajungă din urmă zonele prospere ale Uniunii. Banii sunt destinaţi pentru susţinerea de proiecte care să favorizeze creşterea economică, precum cele din investiţii, infrastructură şi educaţie.

Purtătorul de cuvânt pe probleme de finanţare regională a UE Ton Van Lierop a afirmat că le-a cerut autorităţilor regiunii italiene Campania să explice dacă faptul de a cheltui 720.000 de euro pe un concert de muzică pop se încadrează în aceste obiective.

”Vrem să ştim acest lucru chiar acum ”, a declarat Ton Van Lierop, subliniind că, pentru proiecte în valoare de până la 50 milioane de euro, UE lasă în seama autorităţilor locale deciziile de finanţare.

Elton John a ţinut un concert la Napoli pe 11 septembrie 2009, evenimentul făcând parte dintr-un festival care a costat peste 2,2 milioane de euro, din care 50 % au fost finanţaţi din fonduri regionale europene.

Cazul a fost adus în atenţia Bruxellesului de Mario Borghezio, eurodeputat din partea Ligii Nordului, partid care militează pentru secesiunea nordului de sudul mai sărac al Italiei.

”A sosit timpul pentru ca unele regiuni sudice să înveţe lecţia şi să conştientizeze faptul că, în cazul în care Comisia Europeană nu acţionează din proprie iniţiativă, noi, Liga Nordului, vom fi gata să raportăm autorităţilor competente ale UE despre nereguli” privind folosirea fondurilor UE, declara Borghezio la începutul acestei săptămâni.

Într-o replică scrisă la o interpelare parlamentară, comisarul european pentru politica regională, Johannes Hahn, i-a explicat lui Borghezio că, dacă autorităţile din Campania nu vor da un răspuns satisfăcător, atunci suma cheltuită pe concert va fi luată în calcul şi va fi scăzută din viitoarele plăţi UE către Italia.
SURSA: Agerpres