În cadrul contractului, coaliția va studia o propunere de sistem energetic unificat între uzina de prelucrare a gazelor de pe uscat a zăcămintelor de gaze West Delta Deep Marine (WDDM) din largul coastei egiptene și terminalul egiptean de export GNL (ELNG) din Idku, la est de Alexandria.

Concept de hub energetic unic

FEED pentru proiectul Idku Energy Hub va explora beneficiile unui concept de hub energetic unic, integrând sistemele de energie electrică de la WDDM și ELNG, spre deosebire de existența a două sisteme separate. Acesta dorește să sporească beneficiile economiilor de energie și ale reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră prin unificarea sistemelor de energie electrică ale centralelor terestre, potrivit unui comunicat al Bechtel.

Sinergiile vor include optimizarea numărului de generatoare cu turbine cu gaz în funcțiune, modelarea celui mai eficient mod de funcționare pentru ambele centrale, reducerea emisiilor și economisirea consumului de combustibil în întregul hub.

Acest proiect face parte dintr-un program mai amplu între coaliție și Ministerul egiptean al Petrolului și Resurselor Minerale (MOP), care vizează decarbonizarea instalațiilor de petrol și gaze existente în întreaga țară.

Parteneriatul public-privat sprijină strategia de decarbonizare

„Sunt foarte mândru că sectorul petrolului și gazelor naturale contribuie semnificativ la atingerea obiectivelor strategice de top: accelerarea decarbonizării și economisirea consumului de energie”, a declarat ministrul Petrolului și Resurselor Minerale, Tarek El-Molla.

„În calitate de parteneri în călătoria Egiptului de a deveni un centru energetic regional, ne mobilizăm, de asemenea, eforturile și expertiza pentru a sprijini ambițiile țării în materie de eficiență energetică. Acesta este, de asemenea, un pas semnificativ către implementarea completă a Memorandumului de înțelegere privind decarbonizarea dintre Shell și MOP, semnat la începutul acestui an”, a adăugat Khaled Kacem, președintele de țară al Shell Egipt.

„Acest proiect este un exemplu excelent de parteneriat între sectorul privat și cel public pentru a sprijini strategia de decarbonizare a Egiptului”, a declarat Paul Marsden, președintele Bechtel Energy.

Bechtel, Enppi și Petrojet vor executa FEED în regim accelerat, urmând să finalizeze domeniul de aplicare a lucrărilor până la finele anului 2022.