Războiul dintre Rusia și Ucraina ar putea dura până la finalul anului 2023. Boris Johnson: Este o posibilitate realistă

Vineri, într-o declarație de presă de la New Delhi, premierul britanic Boris Johnson a declarat că războiul din Ucraina ar putea dura până la finalul anului 2023.

De asemenea, el mai spune că președintele Vladimir Putin a făcut o greșeală uriașă și că singura opțiune pe care o are în prezent este să continue ofensiva din Ucraina.

”Aceasta este o posibilitate realistă, da, bineînţeles, (preşedintele rus Vladimir) Putin are o armată imensă (…). El a făcut o greşeală catastrofală, iar singura opţiune pe care o are acum este să continue să încerce să-şi folosească abordarea îngrozitoare, bazată pe artilerie, pentru a încerca să-i zdrobească pe ucraineni”, a răspuns Boris Johnson atunci când a fost întrebat despre un calendar al războiului dintre Rusia și Ucraina, relatează France Presse.

Rusia este pregătită să schimbe tactica

Răsturnare de situație în plin război. Anunțul a fost făcut de comandantul adjunct al Districtului militar central al Rusiei. Potrivit oficialului rus, planurile Moscovei sunt destul de clare acum.

Mai exact, se pare că Rusia are în plan să preia controlul deplin în Donbas şi în sudul Ucrainei pentru a dispune de un coridor terestru spre Crimeea, în cea de a doua fază a operațiunii militare din Ucraina, scrie AFP.

Totodată, oficialul rus a explicat că faza doi a început deja în urmă cu două zile, iar Rusia nu se va opri până când nu își va atinge obiectivele. „De la debutul fazei a doua a operaţiunii speciale, fază care a început acum două zile, unul din obiectivele armatei ruse este să stabilească un control total asupra Donbasului şi a sudului Ucrainei”, a declarat generalul Rustam Minnekaiev.

Controlul sudului Ucrainei înseamnă, totodată, un culoar spre Transnistria

În ceea ce privește scopul controlului asupra Dobnas, comandantul susține că în acest mod se va permite asigurarea unui coridor terestru spre Crimeea. De asemenea, va exista și presiunea asupra infrastructurilor vitale din Ucraina, dar și asupra porturilor cu ieșire la Marea Neagră.

„Aceasta va permite asigurarea unui coridor terestru spre Crimeea, precum şi să se pună presiune asupra infrastructurilor vitale ale economiei ucrainene, porturilor de la Marea Neagră pe unde se fac livrările de produse agricole, metalurgice’, a adăugat el.