Rusia contestă legitimitatea lui Volodimir Zelenski

Potrivit declarațiilor lui Maksim Musihin, citat de agenția TASS și publicația The Moscow Times, semnarea unui eventual memorandum de pace necesită un reprezentant legitim din partea Ucrainei. Oficialul rus a afirmat că Volodimir Zelenski „și-a pierdut cu mult timp în urmă legitimitatea internă, ca să nu mai vorbim de cea externă”.

Musihin a insistat că orice document ar trebui semnat de o persoană care are mandatul direct al poporului ucrainean. În opinia sa, lipsa acestei legitimități va genera probleme în privința valabilității unui acord internațional.

De asemenea, a menționat că, în lipsa unui nou președinte ales prin vot, ar fi incert dacă președintele parlamentului ar putea semna în mod valabil un astfel de acord.

Moscova vrea un „semnatar potrivit” pentru un posibil memorandum

Diplomatul rus a subliniat că documentele legate de reglementarea conflictului, inclusiv memorandumul discutat recent de Vladimir Putin cu Donald Trump, vor avea nevoie de un „semnatar potrivit”. Aceasta este considerată o problemă reală de Moscova.

Potrivit aceleiași surse, ideea memorandumului a fost menționată de Putin după convorbirea cu Trump, în care Rusia a respins din nou inițiativa unui armistițiu temporar propusă de Kiev și susținută inițial de SUA.

Documentul la care face referire Kremlinul ar urma să conțină principiile generale pentru încheierea păcii, un calendar al negocierilor și condițiile pentru un armistițiu durabil.

Volodimir Zelenski
SURSA FOTO: Dreamstime

Poziția Ucrainei și reacția internațională

Volodimir Zelenski a transmis că Ucraina va analiza versiunea rusă a memorandumului odată ce aceasta va fi primită. Totodată, Kremlinul a anunțat că nu există un termen-limită pentru finalizarea documentului, fapt care a dus la acuzații de tergiversare din partea Kievului și a aliaților occidentali.

Conform Moscovei, mandatul prezidențial al lui Zelenski a expirat în mai 2024, dar a fost extins legal în baza legii marțiale. Constituția Ucrainei interzice organizarea de alegeri în timpul stării de război, ceea ce face imposibilă, din punct de vedere legal, alegerea unui nou președinte.

Propunerea lui Vladimir Putin și schimbările de poziție ale SUA

La sfârșitul lunii martie, Vladimir Putin a propus formarea unei guvernări temporare în Ucraina sub supravegherea ONU și a statelor occidentale. Potrivit lui, această structură ar avea legitimitate și ar putea semna un tratat de pace. Propunerea l-a înfuriat pe Donald Trump, care la acel moment a amenințat cu noi sancțiuni împotriva Rusiei dacă nu se ajungea rapid la o încetare a focului.

Însă, după discuția cu Putin din 19 mai, Trump și-a schimbat poziția. El i-a transmis lui Volodimir Zelenski că trebuie să negocieze direct cu Vladimir Putin, refuzând să impună noi sancțiuni Rusiei. Surse citate de Wall Street Journal susțin că liderul american ar fi ajuns la concluzia că Putin nu are intenția de a opri războiul, considerând că are avantaj pe front.