Regimul de la Kremlin nu are nicio șansă de supraviețuire în forma sa actuală!

Lipsa unei căi spre victorie nu doar în Ucraina, ci în general, absența unei viziuni pentru viitor, epuizarea resurselor morale și politice, incapacitatea de a exista în condiții de izolare și emigrarea unor segmente mari de populație, toate acestea fac schimbările inevitabile, transmite într-o analiză The Moscow Times.

De asemenea, loviturile militare ucrainene și sancțiunile occidentale nu vor permite sistemului să își prelungească la infinit dispariția.

Există, bineînțeles, posibilitatea unui război nuclear, dar, lăsând deoparte scenariul apocalipsei globale, există doar două scenarii oarecum realiste pentru sfârșitul regimului Putin: unul este îngrozitor, iar celălalt are puțin de-a face cu democrația, dar cel puțin oferă Rusiei o șansă la un viitor.

Primul scenariu este cel al prăbușirii rapide a guvernului rus

În esență, guvernul este deja în declin: pierde în mod clar controlul, ordinele nu sunt respectate sau – ca în cazul mobilizării – sunt respectate într-o manieră atât de neortodoxă încât consecințele negative depășesc cu mult rezultatele pozitive pentru regim.

Cu toate acestea, contraofensiva Ucrainei și problemele socio-economice în creștere ar putea crea un efect de bulgăre de zăpadă și toată stabilitatea ar putea fi pierdută. Acest lucru s-a întâmplat deja o dată. Mai exact în ultimele zile ale Uniunii Sovietice, când Mihail Gorbaciov emitea decret după decret, pe care nimeni nu intenționa să le respecte și pe care nu avea cum să le pună în aplicare.

Acest lucru înseamnă că o prăbușire rapidă a regimului ar duce inevitabil la o luptă liberă, iar formațiuni militare cu diverși lideri s-ar ciocni.

„Oamenii de jos” ai lui Putin, cum sunt liderul cecen Ramzan Kadîrov și fondatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, ar intra în luptă împreună cu luptătorii lor, iar alte structuri regionale conduse de generali și guvernatori ambițioși s-ar alătura luptelor. Nivelul de violență și de vărsare de sânge ar fi de neimaginat, ar fi apocaliptic.

Un scenariu mai puțin terifiant este o lovitură de stat

Acest lucru nu trebuie să ducă neapărat la un asasinat al lui Vladimir Putin. Este posibil ca acesta să fie înlăturat sau convins să se retragă de la putere. Anturajul său înțelege cu siguranță că a împins țara – și, ceea ce le pasă mai mult, pe ei personal – într-o fundătură.

Principala lor problemă nu este Ucraina sau Rusia, ci mai degrabă capacitatea lor personală de a se împăca cu Occidentul și de a-și recăpăta capacitatea de a-și folosi bunurile și conturile bancare. Anturajul lui Putin înțelege că, atâta timp cât Putin este la putere, nu vor putea niciodată să facă acest lucru.

Există o șansă, mai ales în cazul unor pierderi militare pe scară largă, ca mai mulți dintre cei mai de încredere consilieri ai lui Putin să îi ofere o strategie de ieșire. Poate că o figură minoră care ar fi ușor de manipulat ar putea fi numită președinte.

Acest lider nominal ar avea sarcina de a pune capăt războiului, de a face toate concesiile posibile în fața Occidentului și, astfel, de a „cumpăra iertarea” pentru cercul de apropiați ai lui Putin. Cel mai probabil, Occidentul ar coopera în interesul prevenirii celui de-al Treilea Război Mondial.