Totuşi, pierderile semnificative înregistrate în 2011 din cauza implementării schimbului de obligaţiuni şi a impactului recesiunii, care a dus la deteriorarea calităţii activelor, sugerează că cel puţin trei din cele mai mari bănci elene se vor confrunta probabil cu naţionalizarea în următoarele luni.

Aceasta nu este cu siguranţă o veste bună pentru acţionarii băncilor, dar nu ar trebui permis ca această evoluţie să afecteze grav economia Greciei, comentează sursa citată.

Principalele patru bănci elene – National Bank of Greece, Alpha Bank, Eurobank EFG şi Piraeus Bank – au raportat vineri rezultate financiare dezamăgitoare pentru 2011, pierderile lor după plata taxelor depăşind 28 miliarde de euro.

Conform bancherilor, instituţiile de creditare cu pierderi masive nu vor mai putea opera dacă Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) nu acordă garanţii că va furniza până la 18 miliarde de euro pentru majorarea capitalului băncilor. Băncile locale care vor fi considerate viabile de către Banca Centrală a Greciei vor trebui recapitalizate pentru a ajunge la un indice de adecvare a capitalului Tier 1 de 9%.

‘Condiţia decisivă pentru finanţarea efortului de dezvoltare este reuşita operaţiunii de recapitalizare a băncilor’, a declarat premierul elen Lucas Papademos. Acesta a reamintit că, pentru a putea demara procedura de recapitalizare a băncilor, Grecia a primit joi o primă tranşă de 25 de miliarde de euro de la Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară (EFSF), în conformitate cu cel de al doilea plan de sprijin convenit cu UE şi FMI.

‘Această sumă este doar prima jumătate din fondurile care vor fi alocate pentru operaţiunea de recapitalizare a băncilor’, operaţiune care ar urma să fie finalizată de noul guvern rezultat în urma alegerilor legislative din 6 mai, a adăugat Lucas Papademos. Premierul a subliniat că după recapitalizare, băncile elene vor trebui să susţină economia reală şi să acţioneze rapid pentru a finanţa IMM-urile, care în Grecia sunt responsabile pentru 85% din salariaţii din sectorul privat faţă de o medie de 67% în UE.

La 12 martie, Grecia a realizat un schimb de obligaţiuni emise conform legislaţiei elene, a cărui valoarea nominală se ridică la 177 miliarde de euro (233,54 miliarde de dolari) pentru noi bonduri, ca parte a programului de restructurare a datoriei ţării. În urma schimbului, creditorii privaţi au înregistrat pierderi reale de 74% din valoarea obligaţiunilor deţinute. Băncile din Grecia, care deţin obligaţiuni de aproximativ 45 miliarde de euro, au inclus aceste pierderi în rezultatele lor financiare pe 2011.

Al doilea pachet de asistenţă financiară estimează că băncile elene vor avea nevoie pentru recapitalizare de 50 miliarde de euro.

Banca Centrală a Greciei a anunţat recent instituţiile elene de creditare că trebuie să menţină anul acesta un indice de bază de rang 1 (Core Tier 1 ratio) de minim 10%, deşi acest criteriu ar putea fi redus la 9%, conform cerinţelor stabilite de Autoritatea Bancară Europeană (EBA).

Băncile elene au termen până la sfârşitul lunii august să-şi implementeze planurile de majorare a capitalului, iar dacă nu reuşesc să îndeplinească noile cerinţe vor trebui să apeleze la Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HSFS) pentru recapitalizare.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), care este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).