Astfel, MI6 încearcă să sporească abilitățile personalului și de a-și diversifica forța de muncă. Decenii la rând, MI6 avea ca cerință obligatorie la angajare ca recruții să se fi născut în Regatul Unit. La fel de obligatoriu era ca părinții lor să fie de origine britanică. MI6 nu accepta în rândurile spionilor nici copii de imigranți, dar care s-au născut în Regatul Unit.

În 2018, MI6 s-a răzgândit și a anulat obligativitatea ca ambii părinți ai viitorilor spioni să aibă ca loc de naștere Marea Britanie. De atunci, copiii imigranților din Regatul Unit au început să aplice pentru angajare. Era nevoie doar ca ei să se fi născut pe pământ britanic și să dețină un pașaport britanic.

Iată că acum și această regulă a fost eliminată. Iar orice cetățan britanic naturalizat va fi luat în considerare pentru a lucra la MI6. Singura prevedere este că unul dintre părinți trebuie să fie (sau să fi fost, dacă a decedat) cetățean britanic. Sau, cel puțin, să aibă „legături substanțiale” cu Regatul Unit.

Agenția de spionaj susține că persoanele care au cetățenie dublă sau triplă și ajung să fie angajați în MI6 pot fi obligați să renunțe la cetățenia non-britanică. Iar asta va depinde „de tipul de misiune care li se oferă”.

Această schimbare a practicilor de recrutare vizează crearea unei forțe de muncă „cu o diversificare a gândirii, nu oameni care gîndesc toți la fel”, au declarat surse din MI6 pentru presă.

Modificarea vine și în urma unei decizii de anul trecut, de a reduce vârsta minimă cerută pentru angajarea în MI6, de la 21 la 18 ani.

Presa scria luna trecută că agenția de spionaj a început să recruteze pentru prima dată „consultanți cu jumătate de normă” cu competențe valoroase sau cu contacte în alte țări. Așa au apărut în ultima vreme, online sau în ziare, zeci de reclame cu locuri de muncă. Și nu oriunde, ci la MI6. Agenția anunța că e în căutare de candidați cu „diverse abilități și experiențe de viață pentru posturi cu jumătate de normă și pentru consultanță”. MI6 caută „persoane interesate” cu „expertiză în domeniul ales”, sunau anunțurile publicitare.