Serviciul militar nu devine obligatoriu în România

Serviciul militar devine obligatoriu în România? Președintele Klaus Iohannis a spus că în prezent, „nu este în discuție un astfel de proiect”

La evenimentul „România-NATO, 20 de ani”, președintele a subliniat că țara noastră se bucură de cele mai solide garanții de securitate din istoria sa, oferite de Articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic.

„Respectăm angajamentele asumate la nivel aliat și contribuim la întărirea securității comune și a apărării colective.

Am fost prezenți în Afganistan, am fost parte a Forțelor Multinaționale din Irak și am luptat împreună împotriva terorismului global.

Astăzi, menținem o prezență semnificativă în cadrul Misiunii NATO din Kosovo și avem o contribuție consistentă la întărirea posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic.

Găzduim structuri NATO operaționale și robuste, iar militarii noștri colaborează și se instruiesc în România împreună cu peste 5.000 de camarazi din Statele Unite ale Americii, Franța, Polonia, Portugalia, Belgia, Italia, Marea Britanie, Țările de Jos, Spania, Macedonia de Nord și Luxemburg”, a declarat el.

Șeful statului a adăugat că actualul context, generat de războiul de la granițele noastre, subliniază importanța României ca un pilon de securitate și stabilitate regională. Relevanța strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea spațiului euroatlantic, confirmată în Summitul NATO de la Madrid din 2022, ca rezultat al eforturilor susținute ale României, este acum indiscutabilă, a mai spus acesta.

„Am întărit și vom continua să întărim securitatea României și vom depune eforturi suplimentare pentru a consolida structurile aliate de pe teritoriul României”, a declarat președintele.

Armata trebuie dotată cu tehnologie modernă

Totodată, Klaus Iohannis a pledat pentru dotarea armatei cu tehnologie modernă.

„Apărarea cetățenilor noștri este una dintre obligațiile fundamentale ale statului român. Nu poate fi însă garantată siguranța oamenilor în lipsa unei armate dotate cu tehnologie modernă. Începând cu anul 2023, România a crescut de la 2% la 2,5% alocarea din PIB pentru Apărare, adică pentru înzestrarea Armatei României, pentru motivarea, instruirea și perfecționarea militarilor noștri și pentru a crește nivelul de interoperabilitate cu forțele aliate.

În paralel, trebuie să intensificăm eforturile pentru a consolida rezervă de personal militar, pentru a revitaliza industria națională de apărare și pentru a moderniza infrastructura de transport”, a spus acesta.

Klaus-Iohannis
SURSA FOTO: Inquam Photos / George Călin

Siguranța țării nu poate fu asigurată fără dotări moderne

În cadrul aceluiași eveniment, Klaus Iohannis a subliniat că aderarea țării la NATO și parcursul său european au fost obiectivele principale. Astfel, România a devenit un aliat puternic, responsabil și angajat în ceea ce privește securitatea. În prezent, se bucură de cele mai solide garanții de securitate din istoria sa, datorită Articolului 5 al NATO. De asemenea, contribuie la întărirea securității comune și colective, menținând o prezență semnificativă în Kosovo și pe Flancul Estic.

În contextul actual, marcat de conflicte militare, importanța strategică a României în zona Mării Negre devine evidentă. România și-a consolidat structurile aliate, iar apărarea cetățenilor reprezintă una dintre obligațiile fundamentale ale statului român. Pentru a asigura securitatea, este crucial să avem o armată echipată cu arme moderne. În acest sens, bugetul pentru apărare a fost crescut de la 2% la 2,5% din PIB. De asemenea, este importantă intensificarea rezervei de personal militar pentru a revitaliza industria militară și cea de transport. Mai multe puteți citi aici.