Daca la aceste cifre vom adauga si veniturile din exporturi, vedem ca diferenta creste in favoarea serviciilor. La intern, dezvoltarea pietei serviciilor reprezinta un fapt pozitiv, aceasta fiind tendinta si pe plan mondial. La export insa, este mai rentabil sa vinzi produse software pentru ca valoarea adaugata este mai mare. Din pacate, cifrele arata ca serviciile IT reprezinta 90% din exporturi.
Serviciile IT acopera un spectru larg de activitati, variind de la consultanta, proiectare, implementare, service si mentenanta, pana la outsourcing – realizarea de aplicatii software la comanda. In general, outsourcing-ul este tipul de serviciu care se vinde bine la export. In domeniul serviciilor valoarea adaugata este mai redusa decat in cazul productiei de software.
De exemplu, activitatea de outsourcing reprezinta aproximativ 50% din cifra de afaceri a companiei Siveco, care in 2001 a fost de 6,5 milioane USD. Compania realizeaza aplicatii pentru companii straine din domeniile Internet sau telefonie mobila.
Cele mai mari venituri sunt atrase insa din realizarea proiectelor de proportii. „Serviciile cele mai profitabile sunt, pe de o parte, cele complexe (care implica analiza, consultanta, proiectare, management, integrare), iar pe de alta parte, serviciile software: realizare de programe, instalare, configurare, suport, helpdesk”, spune Sofia Zainea, director de comunicare la IBM Romania. De altfel, IBM este cel mai mare furnizor de servicii din lume.
Romsys, companie cu vanzari totale de 20 milioane USD, a realizat implementari de anvergura la ministerele Sanatatii, Educatiei, Apararii, SNP Petrom, Hidroelectrica sau Automobile Dacia/Group Renault. De asemenea. Romsys a instalat peste 900 de bancomate din cele aproximativ 1.300 existente la sfarsitul lui 2001.

Penalitati pentru intarziere de 500 euro/minut

Dintre toate tipurile de servicii, cele mai profitabile sunt cele de consultanta – totodata si cele mai greu de realizat, intrucat presupun intelegerea cat mai exacta a necesitatilor clientilor si „confruntarea” cu factorul uman, spune Florin Fagarasan, director de servicii si suport in cadrul S&T, companie cu vanzari de 21,6 milioane USD. In topul eficientei, consultanta este urmata de implementarea si proiectarea sistemului. Cele mai mici marje se obtin din service, acolo unde concurenta este mare. In acest sector, mai marii pietei, HP, Compaq si IBM, ofera servicii atat direct, cat si prin parteneri. Acestia din urma incearca sa atraga clienti prin preturi competitive.
Totusi, numele de prestigiu au piata lor clar delimitata. Este vorba de clientii care cauta calitate si garantii financiare ridicate. Exista si situatii in care pentru fiecare minut de intarziere in remedierea unei disfunctionalitati, furnizorul plateste penalitati de 500 euro.
In Vest, pentru fiecare dolar cheltuit pe soft, beneficiarul mai plateste 2 USD pe servicii. In cazul solutiilor ERP, aportul de servicii este si mai mare. In Romania, acest raport, in cele mai fericite cazuri, este de 1:1. In continuare, clientii romani sunt greu de convins ca, pe langa hard si soft, trebuie sa plateasca si pentru servicii. O exceptie din acest punct de vedere sunt companiile de telecomunicatii. De altfel, furnizorii de servicii financiare si telecomunicatii reprezinta marea miza pentru care se lupta integratorii majori. Intrucat au nevoie de sisteme solide si sigure, acesti clienti nu ezita sa cheltuiasca sume mari pentru servicii IT.