Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, în termeni nominali, a crescut cu 10,6% ca serie brută pe parcursul anului trecut, faţă de 2018, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) .

Astfel, conform INS, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2019 comparativ cu perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018, în termeni nominali, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie brută, a crescut, pe ansamblu, cu 10,6%, datorită creşterilor înregistrate de cifra de afaceri din: activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+19,4%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+14,1%), activităţile de comunicaţii (+6,9%), activităţile de transporturi (+6,1%) şi activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+4,2%).

În luna decembrie 2019, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, în termeni nominali, a crescut faţă de luna precedentă, atât ca serie brută cu 5,0% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 3,3%.

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a crescut, în termeni nominali, atât ca serie brută, cu 9,4% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 8,6%, informează Agerpres.

Evoluția lunară

Potrivit INS, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie brută, în luna decembrie 2019, comparativ cu luna precedentă, în termeni nominali, a crescut, pe ansamblu, cu 5,0% ca urmare a creşterii cifrei de afaceri din activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+16,3%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+14,0%) şi din activităţile de comunicaţii (+3,3%). Scăderi au înregistrat activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (-11,1%) şi activităţile de transporturi (-7,4%).

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna decembrie 2019, comparativ cu luna precedentă, în termeni nominali, a crescut pe ansamblu, cu 3,3%.

Decembrie 2019 vs. decembrie 2018

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie brută, în luna decembrie 2019, comparativ cu luna decembrie 2018, în termeni nominali, a urcat, pe ansamblu, cu 9,4%, creştere susţinută de evoluţia cifrei de afaceri din activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+17,0%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+14,5%), activităţile de comunicaţii (+12,6%) şi din activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+0,9%). Activităţile de transporturi au scăzut cu 0,2%.

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna decembrie 2019, comparativ cu luna decembrie 2018, în termeni nominali, a crescut, pe ansamblu, cu 8,6%.

“Cifra de afaceri reprezintă veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare exercitate de aceasta. Cifra de afaceri nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe”, menţionează INS.