Uniunea Europeana aloca aproape 5,5 milioane euro pentru crearea a 3.200 de locuri de munca in Romania. Zonele care se vor bucura de aceasta „incurajare” sunt: sud-estul tarii, sud-vestul Olteniei, sudul Munteniei si zona Bucuresti-Ilfov – toate urmand a primi un important sprijin financiar acordat de Uniunea Europeana, in cadrul programului Phare de dezvoltare regionala. Aplicarea programului in zonele amintite presupune derularea a 148 de proiecte de investitie, care au fost selectate ca urmare a cererii de oferte de proiecte pentru finantare lansata anul trecut. Suma maxima de finantare a unui proiect este de 62.500
euro.
Coordonatorul programelor de asistenta a UE in Romania, Simon Mordue, a precizat, anuntand cei 148 de castigatori, ca numarul si calitatea proiectelor depuse arata „nu numai potentialul care exista in Romania pentru crestere economica si crearea de locuri de munca, dar si gradul inalt de initiativa si angajament care exista la nivel local”.
UE estimeaza crearea a 10.000 de noi slujbe
Milioanele alocate de Uniunea Europeana vor sprijini activitati de crestere economica in scopul diversificarii economiei locale, dezvoltarii sectorului privat, mai ales a intreprinderilor mici si mijlocii. Aceleasi fonduri vor fi folosite si la restructurarea si modernizarea unor industrii locale din zonele selectate.
Un alt domeniu in care Uniunea Europeana repartizeaza credite nerambursabile este cel al dezvoltarii resurselor umane, unde se urmareste organizarea unor cursuri de instruire si perfectionare profesionala, organizarea transferurilor de cunostinte si tehnologie si sprijinirea initiativelor inovatoare.
In fine, parte din cele 5,5 milioane euro va fi destinata imbunatatirii infrastructurii necesare mediului de afaceri – in special proiecte de infrastructura pentru promovarea mediului de afaceri la nivel local si regional. Beneficiarii programului de finantare provin atat din institutii publice – administratie publica locala, firme de stat in curs de privatizare, camere de comert si industrie, sindicate, ONG-uri, cat si din domeniul privat – firme particulare, asociatii de intreprinzatori, asociatii profesionale, cooperative, sindicate.
Seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Fokion Fotiadis, a anuntat ca suma totala alocata pentru finantarea proiectelor de dezvoltare din Romania este 18 milioane de euro, la finalul derularii acestor fonduri estimandu-se aparitia a 10.000 de noi locuri de munca permanente. Fokion Fotiadis a precizat ca aceste locuri de munca trebuie sa fie permanente, „in sensul mentinerii valabilitatii acestora si dupa ce se finalizeaza proiectele si, de aceea, pentru acordarea de finantari catre firmele cu capital privat, au fost solicitate investitii pe termen lung si viabile”.
Pe de alta parte, presedintele Agentiei Nationale pentru Dezvoltare Regionala (ANDR), Liviu Marcu, a declarat recent ca asistenta tehnica acordata de Comisia Europeana pentru programele de dezvoltare regionala la nivelul intregii tari se ridica la valoarea de 13 milioane euro, la care se adauga cofinantarea statului roman prin bugetul ANDR.
Pentru proiectele de investitii in domeniul privat, beneficiarii se angajeaza la o cofinantare de 40% din valoarea totala a bugetului proiectului. Fondurile alocate de Uniunea Europeana sunt administrate prin opt agentii infiintate in tara, sub coordonarea ANDR.
70% din fondurile Phare acopera costuri ale aderarii
Programul Phare al Uniunii Europene este principalul instrument financiar de sprijinire a reformei ce urmareste pregatirea tarilor din Centrul si Estul Europei in vederea aderarii la UE. Programul Phare finanteaza transfer de expertiza, echipament, pregatire profesionala si lucrari publice intr-un numar mare de sectoare cum sunt: privatizarea, restructurarea, protectia mediului, asigurarea sanatatii si siguranta la locul de munca, masuri active de combatere a somajului, reabilitarea drumurilor si cailor ferate.
Cele doua mari prioritati actuale ale programului sunt: dezvoltarea infrastructurii necesare aderarii la UE (care va mobiliza aproximativ 70% din totalul fondurilor Phare), si consolidarea institutiilor necesare aderarii, in special modernizarea administratiei publice.