Asirom a devenit în acest an liderul pieţei RCA, ocupând locul lăsat iber de Astra Asigurări, şi avea o cotă de piaţă de 25,8% la finalul lunii martie, potrivit datelor comunicate recent de către ASF.  Vânzările de poliţe RCA ocupă aproape trei sferturi din portofoliul Asirom.

Însă Asociaţia Concesionarilor Dacia, Renault şi Nissan susţine că Asirom, companie controlată de grupul austriac Vienna Insurance Group (VIG), a preluat nu doar clienţii falimentarei companii Astra, ci şi metodele sale.

"Asirom îşi reglează socotelile financiare pe seama service-urilor noastre, nu ne plăteşte facturile, trage de timp pentru a aduna bani din piaţă şi ne creează probleme cu clienţii. Foloseşte aceleaşi metode pe care le-au folosit Astra sau Carpatica”, a declarat directorul ACODAREN, Marius Ghiban.

Asociaţia susţine că metoda folosită de Asirom, pe care au folosit-o anterior Astra şi Carpatica Asig, este de a incheia cu service-ul un contract cu plata despăgubirii la termen, numită decontare directă, dar fără penalităţi pentru nerespectarea termenului de plată.

"Odată cu apariţia problemelor de lichidităţi la asigurător, apar şi intârzierile la plata către service, iar datorită lipsei penalităţilor de neplată în contract, întârzierile ajung de ordinul lunilor. În tot acest timp, asigurătorul încasează prime de asigurare, reuşind astfel să-şi amelioreze temporar lichiditatea", a menţionat ACODAREN.

Potrivit asociaţiei, altă metodă folosită de Asirom este prelungirea perioadei dintre constatarea şi acceptarea plăţii despăgubirii, iar în repezent asigurătorul are datorii importante şi întârzieri la plăţi către service-uri.

“Conform datelor colectate de la membrii asociaţiei zilele trecute, Asirom ne datorează peste 1.300.000 lei, având întârzieri la plată de ordinul zecilor şi sutelor de zile. În plus, avem peste 100 de maşini în diferite etape de reparaţie care aşteaptă de mult timp acordurile de la Asirom, iar clienţii noştri încep să fie iritaţi de aceste intârzieri. Noi suntem cu mâinele legate, constrânşi de respectarea contractului pe care chiar Asirom nu-l respectă faţă de noi”, a mai spus Ghiban.

Asociaţia acuză Asirom şi de faptul că încearcă să diminueze cu orice preţ valoarea despăgubirii.

Astfel, prin platformele de aprovizionare cu piese de schimb impuse de compania de asigurări, service-ul ar fi constrâns să comande doar de la anumiţi furnizori cu preţuri foarte mici.

"Calitatea şi originea acestora nu este asumată de asigurător.  Există cazuri în care aceste piese au origine îndoielnică sau sunt chiar contrafîcute", susţine ACODAREN.

Ca o consecinţă, asociaţia a decis să rupă relaţiile contractuale cu Asirom.

"Am depus la Asirom notificările de reziliere pentru 55 de contracte ale noastre care mai erau în vigoare. Clienţii Dacia, Renault sau Nissan pot sta liniştiţi dacă au de făcut reparaţii pe o poliţă Asirom. Fără contracte, vom putea repara mai repede şi mai bine decât acum! Chiar dacă birocraţia este mai mare, ne ocupăm noi în locul clienţilor, fără costuri suplimentare pentru ei", a precizat directorul ACODAREN.

Asociaţa îşi asigură clienţii că personalul din service-uri este pregătit şi are la dispoziţie toate formularele necesare şi precizează că legislaţia prevede că păgubiţii RCA sunt liberi să îşi aleagă service-ul fără constrângeri din partea asigurătorului.

ACODAREN, cea mai veche asociaţie de service-uri de marcă din România, rereprezintă interesele a 62 de societăţi autorizate de producătorii Dacia, Renault şi Nissan şi are peste 100 de puncte de vânzare şi service la nivel naţional. 

Pentru a rezolva problemele de lichiditate ale Asirom, companiile austriece care controlează compania au aprobat luna aceasta o infuzie de capital de 170 milioane de lei, printr-o majorare de capital la care acţiunile sunt vândute la un preţ dublu faţă de cel nominal, incluzând şi o primă de emisiune.

De asemenea, pentru reducerea costurilor, conducerea Asirom a decis recent să taie la jumătate comisioanele plătite brokerilor, prin care se realizează mare parte din vânzările de poliţe în România. 

News.ro