Senatul a votat in favoarea alocarii unui ajutor de stat de 143 de milioane de euro pentru perioada 2008-2012, constructorului de automobile Ford, cel care a achizitionat uzina de automobile de la Craiova.

Membrii senatului au aprobat ordonanta guvernamentala din septembrie care prevedea acest ajutor destinat investitiilor necesare pentru productia de autoturisme si motoare.

Acest ajutor de stat a fost aprobat si de Comisia Europeana. In afara acestui ajutor, Ford a mai solicitat o alta finantare de 57 de milioane de euro destinata formarii profesionale a angajatilor, insa CE nu a avizat favorabil inca schema de ajutor.

Tot pentru investitia de la Craiova, Ford a mai solicitat statului roman, garantarea unui imprumut de aproximativ 400 de milioane de euro de la Banca Europeana de Investitii. Nici acest demers nu este inca finalizat.

Cat priveste angajamentele Ford, compania a anuntat ca va investi 675 de milioane de euro in modernizarea uzinei de la Craiova in scopul atingerii unui volum de productie anuala de 300.000 de vehicule si de 300.000 de motoare incepand cu 2011.