Proiectul a fost susţinut în plen de senatorul PDL Iulian Urban, care a arătat că această măsură este menită să ducă la o relaxare fiscală, în lipsa căreia ‘lucrurile (din punct de vedere al economiei – n.r.) ar putea lua o turnură descendentă’.

Totodată, el a subliniat că adoptarea acestei măsuri, alături de altele care au trecut de Senat şi Camera Deputaţilor, ‘vor creşte şansele ca viitorul val de mari investiţii să se facă în România’ şi nu în ţările vecine, care au cote unice de impozit de doar 10%, Bulgaria şi Ungaria.

‘Nu este vorba despre o decizie politică, ci de interesul naţional’, a subliniat senatorul PDL.

Liderul senatorilor social-democraţi, Ilie Sârbu, a afirmat că Urban ‘a dat dovadă de curaj şi este printre puţinii care nu doar semnează proiecte de lege, ci are şi curajul să le susţină’, spre deosebire de ‘unii miniştri care, după ce le-au semnat, şi-au dat seama că nu erau bune sau erau în contradicţie cu doctrina partidului’.

‘Dorim să fie cât mai multe proiecte de genul acesta şi poate că şi Guvernul se va trezi şi va ţine cont de proiectele celor care vin din teritoriu’, a afirmat Sârbu.

Senatorul liberal Dan Radu Ruşanu a susţinut, la rândul său, că bulgarii şi ungurii ‘ne fură investitorii’ prin faptul că au cote unice de impozitare mai scăzute, însă a adăugat că această cotă trebuie să fie aceeaşi şi pentru salariaţi şi pentru companii, iar prin măsura reglementată de proiectul legislativ se abdică de la acest principiu.

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda s-a declarat ‘dezamăgit’ de prezentarea Ministerului Finanţelor, remarcând că ar fi trebuit să conţină o simulare pe 6 – 12 luni, care, cu siguranţă, ar fi dus la o concluzie diferită faţă de cea prezentată, de creştere a veniturilor la buget şi nu o scădere a acestora.

Liderul independenţilor, Şerban Mihăilescu, a precizat că grupul din care face parte nu susţine această iniţiativă deoarece ‘o măsură atât de importantă ar fi trebuit tratată din punctul de vedere al legii responsabilităţii fiscale şi al consiliului fiscal’.

‘Putem face un proiect privind creşterea salariului mediu la 850 de lei şi am avea numai avantaje. (…) Asemenea idei pot fi multe, dar salariul mediu nu poate fi schimbat cu o propunere legislativă’, a subliniat Mihăilescu.

Liderul senatorilor democrat liberali, Cristian Rădulescu, le-a reamintit colegilor săi că există diferenţe între voinţă şi putinţă în politică, ‘între ce ar fi indicat pe termen mediu şi lung şi ce este obligatoriu pe termen scurt, între atitudinea pe care pot şi trebuie să o aibă unii colegi senatori aleşi uninominali şi ce pot face odată ajunşi în Executiv’.

‘Sunt de acord că, pe termen mediu şi lung, pentru a fi o o relansare economică (dacă s-ar adopta această măsură – n.r.) Dar mâine, când trebuie plătite pensii şi salarii, de unde bani? Dacă reducem cota unică de la 16% la 10% pierdem o sursă foarte importantă, de aceea trebuie să ne aplecăm cu generozitate asupra viitorului şi cu responsabilitate asupra prezentului. (…)’, a spus liderul senatorilor PDL.

El a subliniat că, la nivelul conducerii democrat liberalilor, a fost schiţat un model care arăta că este posibil pe termen mediu şi lung să crească salariul mediu în condiţiile în care scad anumite impozitări şi care era funcţional. ‘Dar, după aceea, vine FMI şi ne spune că nu este indicat să scădem impozitarea azi, până când condiţiile economice nu vor permite acest lucru’, a adăugat el.

Propunerea legislativă, semnată de 23 de senatori PDL (doi dintre ei actualmente PSD), printre care şi actualii miniştri ai Economiei, Ion Ariton, şi al Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a fost adoptată de Senat, în calitate de primă cameră sesizată, cu 45 de voturi pentru, 31 împotrivă şi 8 abţineri. Potrivit proiectului legislativ adoptat, cota de impozit de 10% se va aplica veniturilor din activităţi independente, salarii, cedarea folosinţei bunurilor, investiţii şi pensii.
SURSA: Agerpres