Românii trebuie să fie foarte atenți la aspectul produselor, mai ales când vine vorba să le achiziţioneze pe cele din carne sau carne tocată. ANPC a indicat să nu se cumpere produse neetichetate iar achizițiile să fie făcute doar din locuri autorizate, în care sunt respectate normele de igienă.

Recomandarea a vebit din partea directorului general al ANPC Paul Anghel. El a mai spus un lucru important: este necesară şi păstrarea bonului fiscal în cazul în care cei nemulţumiţi vor să reclame calitatea produselor cumpărate.

”Pentru a achiziţiona produse de tip fast food care să nu vă pună sănătatea sau viaţa în pericol, trebuie să ţineţi cont de următoarele sfaturi: la cumpărarea produselor din carne/carne tocată să acordaţi atenţie deosebită la aspectul produsului; să urmăriţi modul de etichetare, să nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare a datei durabilităţii minimale/ datei limită de consum şi a ingredientelor alergene; să refuzaţi  produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare; să refuzaţi produsele din carne pe care nu este înscrisă data durabilităţii minimale/ data limită de consum sau dacă această este modificată sau depăşită; să nu cumperati produse din carne tocată din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu poate eliberă bon de casă cu care să fie justificată tranzacţia comercială şi riscă să achiziţioneze un produs neconform sau chiar nesigur care le poate afecta sanatatea”, a arătat directorul general al ANPC Paul Anghel.

Potrivit celor de la ANPC trebuie atenție sporită în legătură cu modul de expunere şi comercializare a alimentelor: existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele;integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării; etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate.

”De asemenea, înainte de achiziţionarea alimentelor, din locuri specializate în acest sens, trebuie să va asiguraţi că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecţie şi bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă. Trebuie să acordaţi atenţie preţului afişat şi să verificaţi concordanţă dintre preţurile afişate la raft şi cele marchate pe bonurile de casă. Ş:i nu în ultimul rând să solicitaţi şi să păstrati  bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi  să reclamaţi calitatea/siguranţă unui produs”, a comentat șeful  ANPC.

Te-ar putea interesa și: