Germania trimite o undă de șoc în Europa. Este din ce în ce mai dependentă. Nimeni nu se aștepta la asta

Nivelul de dependență al economiei germane față de China a crescut și mai mult în primul semestru al acestui an, în timp ce investițiile directe și deficitul comercial au ajuns la un nou nivel record, cu toate că există presiuni politice uriașe asupra celei mai mari economii din Europa să se depărteze de China.

Un studiu al Institutului economic german (IW) a mai scos la iveală că  majorarea exporturilor Germaniei către China s-a redus, în timp ce economiștii anunță o tendință de majorare a producției pe plan local în țara condusă de Xi Jinping.

Autorul studiului, Juergen Matthes, spune că „economia Germaniei este mult mai dependentă de China decât invers”, avertizând, totodată, că această dependență este o problemă politică în contextul în care poziţia Beijingului în cazul Ucrainei şi poziţia sa militară faţă de Taiwan a plasat sub observaţie afacerile Germaniei cu China.

„Totuşi, în pofida acestor pericole şi probleme, interdependenţele economice cu China s-au îndreptat în direcţia greşită într-un ritm major, în primul semestru din 2022”, susţine economistul.

Germania are investiții în China de 10 miliarde de euro

Studiul a mai arătat că investițiile Germaniei în China, în primele șase luni ale acestui an, s-au ridicat la aproximativ zece miliarde de euro, în timp ce precedentul nivel record a fost de 6,2 miliarde de euro.

În același timp, studiul mai relevă faptul că ponderea Chinei în importurile Germaniei a ajuns ls 12,4% în primul semestru din acest an, cu mult peste nivelul de 3,4% pe care l-a înregistrat în 2000. De asemenea, importurile Germaniei de bunuri chinezeşti în funcţie de valoare înregistrând un avans anual de 45,7%, arată datele IW.

Deficitul comercial al Germaniei este de aproape 41 miliarde de euro în relația cu China

Reuters mai arată că deficitul comercial al Germaniei cu această țară a sărit la aproape 41 de miliarde de euro până la jumătatea anului 2022, a precizat institutul, adăugând că decalajul va continua să se adâncească.

IW a solicitat o schimbare de politică, îndemnând la reducerea stimulentelor pentru a face afaceri cu China și la o schimbare în favoarea unui comerț mai intens cu alte piețe emergente, în special din Asia.

De asemenea, Matthes a făcut apel la întreprinderile germane să își reducă dependența față de China, avertizând că orice sancțiuni occidentale împotriva Beijingului, de exemplu în cazul în care acesta ar invada Taiwanul, ar amenința companiile deosebit de expuse cu falimentul.

„Altfel, riscăm să ajungem într-o situație de tip „too big too fail”, așa cum am văzut în cazul băncilor”, a spus el.