care aceasta poarta „se deschide“ depinde succesul companiei respective. In cazul in care o companie decide sa desfasoare acest proces fara ajutor din afara (fara a apela la agentii specializate), merita sa tina cont de urmatorii pasi:
1 Instruieste managerii sa faca fise de post pentru posturi vacante (departamentul de resurse umane doar ofera consultanta in ce priveste acest aspect).
2 Stabileste un profil al candidatului.
3 Elaboreaza o politica si o procedura privind recrutarea si selectia de personal care sa cuprinda detalii referitoare la sursele de recrutare, ghidul de interviu, fisa de evaluare a candidatilor, modelul de raport privind candidatii, modul de tratare a candidatilor (care genereaza imaginea companiei pe piata in calitate de angajator) etc.
4 Stabileste clar in procedura cum se face selectia pe baza recomandarilor angajatilor (pentru a preveni aparitia „pilelor“).
5 Alege un om potrivit pentru a face recrutarea si selectia de personal, care sa prezinte managerilor lista scurta de candidati. Acest om reprezinta un filtru important, care poate sau nu sa contribuie la dezvoltarea companiei, prin intermediul fiecarui om recomandat.
6 Instruieste managerii sa sustina interviuri de selectie, pentru ca ei vor fi cei care vor alege oamenii din lista scurta. Managerii sunt cel de-al doilea filtru, si de modul in care fac selectia, depinde dezvoltarea echipelor lor si a companiei.
7 Monitorizeaza periodic procesul de recrutare si selectie, pentru a preintampina eventualele abateri de la procedura.
La ora actuala, multe companii au deficiente majore in ce priveste aceste aspecte mentionate mai sus, dintre care cel mai des intalnita este absenta unei politici si a unei proceduri clare de recrutare si selectie de personal.