În prezent, Youtube anunță că va investi 20 de milioane de dolari pentru a susține proiectele de educație de pe Youtube, pe educatori și elevii lor.

Programul YouTube Learning va cuprinde câteva componente. În primul rând, compania creează un fond pentru finanțarea celor mai buni creatori de conținut educațional de pe YouTube (denumit „Learning Fund”). Aici se încadrează conținut video care acoperă o varietate foarte vastă de subiecte, de la sfaturi pentru carieră – precum interviuri și cum să-ți faci un CV, la „computer science” – precum programare pentru realizarea de jocuri sau bazele JavaScript. Fondul pentru creatorii de conținut educațional este unul global, fiind eligibil orice canal de YouTube mp3 care generează astfel de video-uri (inclusiv din România) și are peste 25.000 de abonați.

Prima rundă de investiții în educație online s-a derulat deja, printre beneficiari fiind unele dintre cele mai cunoscute canale educaționale – precum TED-Ed și Crash Course, dar și EduTuberi mai noi – printre care Socratica and Linda Raynier.

În altă ordine de idei YouTube lansează un nou canal denumit „Learning”, ca prim pas în inițiativa de ușura accesul la conținut educațional de calitate pe YouTube. Canalul are parteneri importanți precum Goodwill și YearUp, care contribuie la crearea de playlist-uri cu video-uri educaționale de calitate. Pe acest canal, utilizatorii vor găsi mai ușor tutoriale, video-uri DYI sau explicative.

Mai mult, YouTube a încheiat parteneriat cu o serie de platforme educaționale online, precum edX (un ONG care oferă cursuri de la cele mai bune universități din lume) și Open Classrooms, o platformă de profil din Franța. Cele două vor publica cele mai populare cursuri pe YouTube.

În al treilea rând, YouTube va aduce conferințele EduCon, dedicate creatorilor de conținut educațional, și în Europa. Anul acesta, evenimente YouTube EduCon au avut loc în California, Mexic și Brazilia. În 2019, YouTube EduCon va avea o ediție în Marea Britanie, în luna februarie. Mai mult, creatorii de conținut educațional vor avea la dispoziție mai multe resurse precum cursuri de pregătire (prin Creator Academy) și bune practici (Learning Best Practices). De asemenea, va fi organizată o tabără  NextUp special pentru creatorii de conținut educațional.