Aplicația deținută de compania chineză Bytedance se află sub o presiune tot mai mare, pentru a obține un nou proprietar sau pentru a pierde accesul la uriașa piață americană.

În cadrul unei audieri de cinci ore cu legislatorii americani ce a avut loc joi, 23 martie, directorul executiv al TikTok, Shou Zi Chew, s-a confruntat cu întrebări „necruțătoare” în legătură cu legăturile aplicației cu China și la pericolul pe care aceasta îl reprezintă pentru adolescenți, notează AFP.

Una dintre principalele temeri ale TikTok este legată de o lege chineză din anul 2017, care obligă firmele locale să predea statului datele personale dacă acestea sunt relevante pentru securitatea națională.

Beijingul neagă că va cere firmelor chineze să predea datele colectate în străinătate

Beijingul a negat vineri că va cere firmelor chineze să predea datele colectate în străinătate, subliniind că „acordă o mare importanță protejării confidențialității datelor”.

China „nu a cerut niciodată și nu va cere companiilor sau persoanelor fizice să colecteze sau să furnizeze date aflate într-o țară străină”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Mao Ning, în cadrul unui briefing.

„Guvernul SUA nu a furnizat până în prezent nicio dovadă că TikTok reprezintă o amenințare la adresa securității sale naționale”, a adăugat acesta.

Joi, după un schimb foarte aprins de replici, Shew a trebuit să recunoască faptul că unele date personale ale americanilor sunt încă supuse legislației chineze, însă a asigurat că acest lucru se va schimba în curând. În noiembrie 2022, firma a recunoscut, de asemenea, că unii angajați din China puteau accesa datele utilizatorilor europeni. După aceea, a recunoscut în decembrie că angajații au folosit datele pentru a spiona jurnaliști.

Grupul a insistat însă că guvernul chinez nu are control asupra datelor și nici acces la ele.

„ByteDance nu este deținută sau controlată de guvernul chinez și este o companie privată”, a declarat Shou Zi Chew în fața parlamentarilor, făcând referire la compania mamă a TikTok cu sediul în China.

„Credem că ceea ce este necesar sunt reguli clare și transparente care se aplică în general tuturor companiilor de tehnologie – proprietatea nu este în centrul abordării acestor preocupări”, a mai spus directorul executiv al TikTok.

Fostul bancher educat la Harvard nu a putut dezamorsa o amenințare existențială la adresa platformei, aflată sub presiunea Casei Albe, care îi cere să se despartă de compania chineză, altfel va fi interzisă în SUA.

Guvernul american dorește în continuare interdicția aplicației TikTok

Legislatorii din cadrul Comisiei pentru energie și comerț din Camera Reprezentanților nu i-au acordat niciun răgaz lui Chew, și i-au refuzat frecvent oportunitățile de a-și dezvolta răspunsurile sau de a promova popularitatea uriașă a site-ului la nivel mondial în rândul tinerilor.

Interdicția TikTok ar fi fără precedent din partea guvernului american, care ar priva astfel 150 de milioane de utilizatori lunari ai țării de o aplicație care a devenit o forță culturală, în special pentru tineri.

„TikTok a ales în mod repetat calea pentru mai mult control, mai multă supraveghere și mai multă manipulare. Platforma voastră ar trebui interzisă”, a declarat președintele comisiei, Cathy McMorris Rodgers.

Susținătorii platformei și activiștii pentru libertatea de exprimare au catalogat audierea drept teatru politic, îndemnând împotriva unei interdicții totale.

„A ataca TikTok și, prin extensie, protecția americanilor prin Primul Amendament, nu este soluția potrivită pentru riscurile pe care TikTok le reprezintă pentru viața privată a americanilor și pentru securitatea națională a Statelor Unite”, a declarat Nadine Farid Johnson de la PEN America, care apără libertatea de exprimare.

Beijingul a precizat vineri, la rândul său, că „unii membri ai Congresului american au declarat că încercarea de interzicere a TikTok este o persecuție politică xenofobă”.

Rețeaua de socializare speră că va reuși să liniștească autoritățile.

Mărturia lui Chew a promovat planul elaborat al companiei – cunoscut sub numele de Proiectul Texas, pentru a satisface preocupările legate de securitatea națională, conform căruia gestionarea datelor din SUA va fi izolată într-o divizie condusă de SUA.

Cu toate acestea, legislatorii au pus la îndoială proiectul, fiind de părere că nu ar face nimic pentru a elimina îngrijorările lor cu privire la vulnerabilitatea TikTok în fața Chinei.