Washington, 13 iun /Agerpres/ – Şeful Pentagonului, James Mattis, s-a declarat ‘şocat’ luni de capacitatea de luptă scăzută a armatei SUA şi o atribuie anilor de reduceri operate bugetului apărării, relatează France Presse.

În faţa Comisiei pentru forţele armate din Camera Reprezentanţilor, ministrul apărări american a amintit că s-a retras din armată la puţin timp după intrarea în vigoare a reducerilor bugetare, care au antrenat restricţii în portofoliul armatei.

‘Patru ani mai târziu, am revenit în minister şi am fost şocat de ceea ce am văzut în ceea ce priveşte pregătirea noastră de luptă’, a explicat el aleşilor care l-au întrebat despre propunerea de buget a lui Donald Trump pentru anul fiscal 2018.

‘Niciun inamic pe câmpul de luptă nu a provocat la fel de mult rău pregătirii armatei noastre ca reducerile’ pentru armată, a spus el.

În proiectul său de buget pe anul 2018, preşedintele american acordă o importanţă deosebită apărării, care îşi vede mărit bugetul cu aproximativ 10% (aproximativ 639 miliarde de dolari), în comparaţie cu cel propus în 2017 de fostul preşedinte Barack Obama.

Comparativ cu bugetul pe 2017 în curs de execuţie, creşterea este de aproximativ 5%, administraţia preşedintelui Donald Trump majorând deja bugetul iniţial acum câteva săptămâni. AGERPRES/