Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, luni, 13 februarie, că mult anticipata ofensivă a forţelor ruse de ocupație în Ucrainei a început deja.

Rusia trimite deja mii şi mii de noi soldaţi în Ucraina

„Cred că realitatea este că am văzut deja începutul.”, a declarat Jens Stoltenberg în cadrul unei conferinţe desfășurate la sediul NATO din Bruxelles, organizată în preziua reuniunii miniştrilor apărării din Alianţă.

„Rusia trimite deja mii şi mii de noi soldaţi, acceptând o rată foarte ridicată de mortalitate, mulţi morţi, dar punând presiune pe Ucraina.”, a adăugat oficialul de la Bruxelles. „Ceea ce îi lipseşte Rusiei în calitate, compensează în cantitate.”, a estimat Stoltenberg.

„Ceea ce înseamnă că logistica, echipamentul, instruirea, conducerea nu sunt la acelaşi nivel cu cele ale forţelor ucrainene, dar au mai multe trupe. Şi ruşii sunt dispuşi să trimită acele trupe şi să accepte o rată mare de pierderi.”, a mai spus șeful NATO.

Muniția trebuie să ajungă în Ucraina înainte ca Rusia să preia iniţiativa pe câmpul de luptă

„Pentru mine asta evidenţiază importanţa sincronizării. Este urgent să furnizăm Ucrainei mai multe arme.”, a pledat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, înainte de o întâlnire, care va avea loc marţi a circa 50 de ţări sub conducerea SUA pentru a coordona livrările de armament către Ucraina.

„Suntem într-o cursă a logisticii.”, a subliniat oficialul. „Capabilităţi cheie precum muniţia, combustibilul şi piesele de schimb trebuie să ajungă în Ucraina înainte ca Rusia să preia iniţiativa pe câmpul de luptă. Viteza va salva vieţi.”, a mai pledat Jens Stoltenberg. Ucraina şi partenerii săi occidentali afirmă de mai multe săptămâni că aşteaptă o ofensivă majoră a Rusiei în est pe măsură ce se apropie primăvara.

NATO analizează opţiuni de asistenţă pentru Republica Moldova, Bosnia-Herţegovina şi Georgia

NATO, cea mai puternică alianță militară din lume, va analiza modalităţi de suplimentare a asistenţei concrete pentru Republica Moldova, Bosnia-Herţegovina şi Georgia. Decizia a fost luată pe fonul ameninţărilor ruse, afirmă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Așadar, Jens Stoltenberg a afirmat că miniştrii Apărării din statele membre NATO vor discuta, în cadrul reuniunii de marţi şi miercuri (14 și 15 februarie), despre modalităţi de „consolidare a poziţiei NATO în sensul descurajării şi apărării”.

„Vom aborda capabilităţie industriale şi vom intensifica apărarea infrastructurii submarine esenţiale. Vom intensifica şi vom accelera susţinerea pentru Ucraina.”, a declarat Jens Stoltenberg, conform stenogramei declaraţiilor, consultată de agenţia Mediafax.

„Miniştrii vor discuta şi despre modalităţile de intensificare a susţinerii practice pentru Bosnia-Herţegovina, Georgia şi Republica Moldova, trei parteneri valoroşi ai NATO care se confruntă cu ameninţări ruse.”, a precizat șeful NATO.