Compania J‘Info Tours, deţinută de Aurel Pavel, se pregăteşte de o transformare radicală. Din noiembrie, turoperatorul va fi reorganizat într-un holding. Planurile pentru 2009 prevăd investiţii de 15 milioane de euro.

Aurel Pavel susţine că pentru compania pe care o conduce anul 2009 a fost unul bun pe segmentul de călătorii de afaceri. Explicaţia este simplă: J‘Info Tours este partener unic pentru România al companiei britanice HRG (Hogg Robinson Group), a treia firmă de travel-management din lume după American Express şi Carlson Wagonlit Travel. HRG a înregistrat, în primul semestru, venituri de 389,6 milioane de euro, în creştere cu 5,7% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2008, reuşind să păstreze peste 90% din clienţi. „Partenerii noştri ne asigură, pe lângă clienţii reprezentaţi de firme mari din străinătate, şi know-how. În timp ce HRG a înregistrat pe segmentul de business travel o creştere de aproape 6%, în cazul J‘Info Tours, avansul a depăşit 20%“, afirmă Aurel Pavel.

Tocmai această evoluţie de pe segmentul de business travel (care generează peste 60% din cifra de afaceri a agenţiei) l-a determinat să schimbe strategia de dezvoltare a companiei. Şi o va face din mers, chiar începând din acest an. Dintr-un simplu operator de turism, compania se va transforma într-un holding, care va fi împărţit în cinci divizii de sine stătătoare. „Suntem în momentul de finalizare a noii structuri. Astfel, J’Info Tours va avea o divizie de francize, una de turism de leisure şi una de business.“

Parteneriat cu Ţânţăreanu

„O altă divizie va avea în portofoliu pensiunile şi hotelurile noastre, iar a cincea se va ocupa de ticketingul online“, explică Pavel pentru Capital. Toată această reorganizare va atrage după sine o serie de investiţii. De pildă, pentru prima divizie, care va deveni operaţională din luna noiembrie, investiţiile vor începe cu cele alocate dezvoltării unui portal pentru rezervări hoteliere. Dar cele mai mari sume vor fi investite în noi structuri de cazare. „Deschidem un nou proiect pe partea hotelieră, în Bucureşti, întrucât Capitala este căutată în mai tot timpul anului. De aici voi începe, practic, extinderea. Acum suntem în discuţii cu un partener şi am estimat valoarea proiectului la circa 10-12 milioane de euro“, detaliază Aurel Pavel. De asemenea, împreună cu omul de afaceri Cristian Țânţăreanu, va construi, la Corbeanca, un boutique hotel, de cinci stele. „Prefer să fac afaceri cu oameni pe care îi cunosc“, motivează Aurel Pavel decizia de a intra în parteneriat cu Țânţăreanu. Proiectul din „Paradisul Verde“ va ocupa un teren cu o suprafaţă de 20.000 de metri pătraţi, iar investiţia se va ridica, la final, la 20 de milioane de euro. Tot aici va fi construit un complex pentru copii (în stilul Disneyland) şi o clădire de 3.000 mp destinată găzduirii unor evenimente corporate. În acelaşi perimetru va funcţiona, de la 1 iulie 2010, un centru de înfrumuseţare, care va cuprinde saune, piscine şi săli de fitness.

Echitaţie la fermă

Poiana Țapului a fost aleasă ca amplasament pentru o altă investiţie a proprietarului J’Info Tours. Acolo deţine un teren pe care este prevăzută construirea unei pensiuni, similare celei pe care o deţine la Şimon-Bran („Valea Arginţilor“, clasificată la patru margarete). Investiţia este de 2-2,5 milioane de euro, precizează Pavel. În planul de extindere a afacerilor mai este inclusă o fermă de 3.500 de metri pătraţi, situată la Snagov. „Şi acest proiect este în fază incipientă. Trasăm acum obiectivele şi estimăm modul de realizare, precum şi costurile“, mai spune Pavel, care adaugă că unul dintre punctele de atracţie pe care le gândeşte pentru acest proiect va fi echitaţia. O altă fermă ar putea fi ridicată la Zimnicea, unde omul de afaceri deţine 30 de hectare de teren, lângă Dunăre.

Ne-a mers bine datorită faptului că suntem parteneri unici în România a companiei britanice HRG, a treia firmă de travel management din lume.

20% este procentul cu care a crescut J‘info Tours pe segmentul de travel business, în 2008. Trendul pozitiv a continuat şi anul acesta 

Cine este J‘info Tours

AFACERI În 2008, a înregistrat o cifră de afaceri de 32 de milioane de euro, în creştere cu 14% faţă de anul precedent.

HOTELURI În prezent, turoperatorul deţine o pensiune la Bran, alta la Snagov şi un aparthotel în Capitală.

FRANCIZĂ Are 25 de parteneri în franciză. Redevenţa încasată, în primul an, este 100 de euro/lună/francizat.

DATORII Valoarea creditelor la bănci ale turoperatorului este de 150.000 de euro.