Șeful Casei Naționale de Pensii Publice anunță lansarea oficială a aplicaţiei RODPA1

Șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a anunțat lansarea oficială a aplicaţiei RODPA1, realizată în cadrul proiectului „Eficientizarea activităţii CNPP pentru determinarea legislaţiei aplicabile lucrătorilor migranţi, la nivelul sistemului public de pensii din România”.

Potrivit lui, realizarea platformei RODPA1 va reduce birocrația, va contribui la eficientizarea activității CNPP și va crește gradul de transparență în prestarea serviciilor publice.

„Nu se mai eliberează formularele pe hârtie. Gândiţi-vă că există o firmă care trimite 100 de muncitori pe şantierele din Germania să realizeze construcţii de locuinţe. Practic, sunt 100 de formulare pe care trebuie să le eliberăm în format letric. Acest lucru nu se va mai întâmpla. Aceste formulare se emit automat, în format electronic.

În momentul când firma solicită pentru cei 100 de salariaţi acest document portabil A1 – sunt verificate condiţiile de eligibilitate conform regulamentelor europene, mă refer la cifră de afaceri, la datorii faţă de statul român, la acel cazier fiscal, de asemenea se fac verificări la contractul de muncă, astfel că oamenii trebuie să fie angajaţi cu contract de muncă, se accesează bazele de date ale Inspectoratului Teritorial de Muncă, ale Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, ale ANAF şi, în momentul în care aceste lucruri sunt verificate şi oamenii sunt eligibili, acest formular A1 se trimite direct către angajatorul care l-a solicitat. (…)

Reprezintă un avantaj net pentru toţi contribuabilii din România care doresc obţinerea documentului portabil A1, ce atestă plata contribuţiilor sociale în România”, a declarat, miercuri, Daniel Baciu.

Totuși, cel mai important proiect constă în digitalizarea celor aproximativ cinci milioane de dosare aflate în plată în sistemul public de pensii. Procesul este aproape finalizat, având o rată de progres de peste 95%.

În prezent, Daniel Baciu așteaptă publicarea noii legi a pensiilor în Monitorul Oficial. Odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, se anticipează recalcularea dosarelor pentru ca, până în septembrie 2024, oamenii să primească pensiile recalculate.

Despre aplicația RODPA1

Aplicației RODPA1 este un instrument ce facilitează depunerea cererilor pe documentul portabil A1, eliminând astfel întârzierile asociate în trecut cu limitele activității și dependența exclusivă de factorul uman.

Acest proiect are o valoare totală de 16 milioane de lei. Finanțarea sa a fost realizată prin Programul Operațional Capacitate Administrativă al UE, din care 13,2 milioane de lei au reprezentat cofinanțare din partea UE.

Desfășurat pe o perioadă extinsă de peste trei ani, acest proiect a avut ca rezultat eliminarea formatului letric prin implementarea platformei RODPA1. Scopul său este eficientizarea activității CNPP. Va oferi un avantaj net tuturor contribuabililor care doresc obținerea documentului portabil A1, atestând plata contribuțiilor sociale în România.