Milioane de pensionari așteaptă recalcularea

Șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a explicat ce se va întâmpla cu veniturile a milioane de pensionari după recalcularea pensiilor. Baciu a spus că evaluarea dosarelor este aproape finalizată. Apoi, va începe recalcularea tuturor dosarelor de pensii aflate în plată.

”Este vorba despre procesul de evaluare care este foarte important. Și este premergător recalculării. Pentru că recalcularea se va face în baza noii legi a pensiilor. Care va trebui adoptată în această sesiune parlamentară”, a declarat Daniel Baciu la Antena 3 CNN.

Potrivit lui Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, este vorba despre peste 4,6 milioane de pensionari. Baciu a precizat că procesul de evaluare este aproape finalizat. Imediat după încheierea acestuia, se va trece la recalcularea pensiilor aflate în plată. Șeful Casei Naționale de Pensii a mai subliniat că volumul de muncă a fost foarte mare și toți colegii săi sunt solicitați la maximum.

”Pentru procesul de evaluare, pot să vă spun că suntem pe final. Am trecut de 4 milioane de dosare. Avem 4,6 milioane de dosare de evaluat. În cel mai scurt timp posibil acest proces de evaluare se va finaliza.

Suntem cu toții solicitați la maxim, atât colegii mei de la Casa Națională, cât mai ales colegii din teritoriu. Pentru că acest proces de evaluare se desfășoară la casele teritoriale de pensii. Astfel încât acest proces să se finalizeze cât mai repede posibil. Urmând ca, după ce avem noua lege a pensiilor adoptată să putem începe efectiv recalcularea tuturor dosarelor de pensii aflate în plată”, a declarat, la Antena 3 CNN, Daniel Baciu.

Viitoarea lege va include și o indexare

Conform informațiilor, scenariile presupun păstrarea formulei din legea 127, ceea ce înseamnă că valoarea punctului de pensie se stabilește în valoare fixă de către Guvern.

Punctajul se calculează prin raportare la stagiul de cotizare de 25 de ani. Iar pensia se stabilește prin înmulțirea punctajului obținut cu valoarea punctului de pensie.

Acesta din urmă va fi de 40% sau 45% din câștigul salarial mediu brut stabilit anual prin legea bugetului.

Viitoarea lege va include și o indexare a veniturilor pentru pensionari pe luna martie. Indexarea va fi raportată la rata inflației din anul precedent.

În plus, se vorbește despre egalizare a vârstei de pensionare la 65 de ani pentru femei și bărbați și eliminarea pensiei minime.