”Comunităție autonome trebuie să cedeze aceste competențe statului. Dintr-un calcul sumar pe care l-am făcut ar rezulta astfel o economie de 48 de miliarde de euro, chiar dacă unii politicieni vor rămâne astfel fără locuri de muncă. S-ar tăia din cheltuieliele cu salariile deputaților regionali, consilierilor, șefii de protocol, dar și cu cele pentru întreținerea și buna funcționare a unor clădiri”, a spus Aguirre.
Aceasta consideră că justiția ”este puterea statului”, pe care nu trebuie s-o împartă cu regiunile autonome.
Esperanza Aguirre susține ca este necesar ca Spania să renunțe la subvenții: ”Trebuie ca toți să se susțină singuri, cum ar fi partidele, patronatele și sindicatele, dar și persoanele care au venituri peste medie. Ne-am obișnuit ca statul să subvenționeze multe, dar acum nu ne mai putem permite”.
Președinta Comunității Autonome Madrid a spus că trebuie reduse drastic cheltuielile din administrația publică și că ”Spania nu-și mai poate permite aceste duplicități și ”triplicități” pe care le generează statutul regiunilor autonome”.
Aguirre este membră a Partidului Popular aflat la putere. De menționat faptul că, președintele unei comunități autonome este ales din patru în patru ani și este liderul guvernului regional.