Raportul, publicat în avanpremiera summitul G20 de la Antalya (Turcia), estimează că tranzacţiile bancare care nu fac obiectul supravegherii organismelor de reglementare au crescut cu 2.000 de miliarde de dolari în 2014 pe o suprafaţă care acoperă 26 de jurisdicţii şi zona euro în ansamblu, reprezentând aproximativ 80% din PIB-ul mondial şi 90% din activele din sistemul financiar global. 

Sistemul bancar din umbră acoperă tranzacţiile din afara operaţiunilor bancare tradiţionale, inclusiv operaţiunile fondurilor speculative şi ale fondurilor de investiţii. 

Comitetul pentru Stabilitate Financiară (Financial Stability Board), entitate înfiinţată în urmă cu şase ani după colapsul Lehman Brothers, a precizat însă că pentru raportul din acest an a adoptat o definiţie mai îngustă a sectorului bancar din umbră, pentru a putea concepe măsuri de răspuns destinate reducerii riscurilor. Potrivit noii definiţii, sectorul bancar din umbră a crescut cu 10% în 2014 până la 36.000 de miliarde de dolari, adică echivalentul a 30% din activele sectorului financiar non-bancar şi 59% din PIB-ul celor 26 de jurisdicţii participante. 

Comparativ, sectorul bancar tradiţional a crescut cu 6,4% anul trecut, până la 135.000 de miliarde de dolari. 

'Finanţarea non-bancară este o sursă suplimentară binevenită de credit pentru economia reală. Cu toate acestea dacă finanţarea non-bancară este implicată în activităţi similare cu cele ale băncilor acest lucru poate deveni o sursă de riscuri sistemice', a apreciat preşedintele FSB, Mark Carney, care este şi guvernatorul Băncii Angliei. 

Deşi marea majoritate a activelor sectorului bancar din umbră sunt în economiile dezvoltate, în frunte cu SUA unde se află 40% din total, urmate de Marea Britanie (11%) şi Irlanda (8%), creşterea este stimulată de pieţele emergente. Ponderea acestora din urmă s-a dublat din 2010 ajungând anul trecut la 12%, în principal datorită Chinei. 

AGERPRES