Sfecla roșie este o legumă gustoasă și ieftină pe care majoritatea oamenilor o au în bucătărie. Deși nu este așa populară printre pofticioșii și gospodinele din România, această legumă este plină de substanțe chimice benefice pentru organismul nostru.

Sfecla roșie este apreciată de pasionații de gastronomie pentru aroma sa, iar nutriționiștii o recomandă des datorită conținutului său bogat de nutrienți esențiali, fibre, acid folic (vitamina B9), mangan, potasiu, fier și vitamina C. De aceea, în rândurile următoare, ți-am scris o listă cu toate beneficiile sfeclei roșii. Spor la citit!

Sfecla roșie, medicamentul naturii. E sănătate curată!

Scade tensiunea arterială: Sfecla roșie este o legumă anti-inflamatoare, care ajută la scăderea tensiunii arteriale. Feliile de sfeclă roșie sau sucul ei poate reduce tensiunea arterială cu până la 3–10 mm Hg în câteva ore datorită oxidului nitric, care relaxează și dilatează vasele de sânge.

Sfecla roșie este considerată cel mai puternic purificator al sângelui, iar o cantitate de 100 grame de sfeclă conține 4% din doza zilnică recomandată de fier și ajută considerabil la creșterea nivelului de hemoglobină din sânge.

Crește rezistența fizică: O dietă bogată în nitrați poate îmbunătăți performanța fizică, iar sfecla roșie este plină de nitrați anorganici.

Îmbunătățește sănătatea digestivă: O cană cu suc de sfeclă roșie conține 3,4 grame de fibre, ideale pentru sportivi. Astfel că, prin conținutul său bogat de fibre, sfecla roșie îmbunătățește sănătatea digestivă și previne afecțiunile digestive precum constipația, boala inflamatorie intestinală (IBS) și diverticulita.

Proprietăți anticancerigene: Sfecla roșie conține betaină, acid ferulic, rutina, kaempferol și acid caffeic, substanțe chimice benefice pentru combaterea cancerului. De altfel, analizele specialiștilor medicali au demonstrat că extractul de sfeclă roșie poate încetini diviziunea și creșterea celulelor canceroase.

Sfecla roșie are doar 0,2 gr de grăsime

Sfecla roșie conține: apă (87%), carbohidrați (8%) și fibre (2-3%). De asemenea, această legumă conține doar:

  • 43 kcal;
  • 1,6 grame de proteine;
  • 9,6 grame de carbohidrați;
  • 6,8 grame zahăr;
  • 2,8 grame de fibre;
  • 0,2 grame de grăsimi;
  • 8-10% carbohidrați;
  • zaharurile simple (glucoză și fructoză) 70% și 80%;