Aproape 2 milioane de români au RCA la un asigurator străin

În contextul în care prețurile RCA au crescut semnificativ în România, aproape 2 milioane de români au găsit o soluție legală și mai ieftină. Este vorba despre folosirea unor asiguratori străini în baza pașaportului european.

Această metodă a fost adusă în atenție de europarlamentarul Vlad Gheorghe, care a explicat că, potrivit legislației europene, orice asigurator dintr-un stat membru al Uniunii Europene poate vinde polițe de asigurare RCA în alt stat membru, inclusiv în România, prin simpla notificare către autoritățile respective.

„Deci, un asigurator în cazul ăsta din Cipru sau din altă țară poate pur și simplu să vândă la noi polițe în condiții legale dacă notifică autoritățile române. Și cu ocazia asta o grămadă de români, respectiv aproape 2 milioane, și-au făcut deja polițe RCA la asiguratori din afara României.

Nu facem reclamă la asiguratori, dar spunem că e legal, e ok și puteți să căutați pe net să vă faceți polițe RCA la astfel de asiguratori. Nu trebuie să fie din România, trebuie doar să fie agrementați în România prin simpla asta notificare, adică prin pașaport european pentru asiguratori. Și uite așa, oriunde te afli în Uniunea Europeană, poți să-ți cumperi un RCA la prețuri rezonabile”, a declarat europarlamentarul Vlad Gheorghe într-un clip pe rețelele de socializare.

În România există mai mulți asiguratori care își derulează activitatea pe baza pașaportului european, inclusiv unul din Cipru.

Valentin Ionescu, ASF, detalii despre astfel de asigurări

Consumatorii din țara noastră trebuie să fie conștienți că este foarte posibil să nu beneficieze de aceeași protecție pe care o au dacă cumpără produse de asigurare de la firmele autorizate în România.

Abia de la 1 ianuarie 2024, Directiva MTPL (RCA) trasează obligația existenței unei scheme de garantare în toate țările membre, însă doar pentru clasa de asigurări 10, adică RCA.

Directorul general al Direcției Generale Asigurări, din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Valentin Ionescu, oferea recent detalii legate de libertatea de a furniza servicii (FOS) și libertatea de înființare (FOE) în domeniul asigurărilor în Uniunea Europeană.

  • FOS permite firmelor de asigurare să ofere servicii pe teritoriul altui stat membru fără a fi necesară înființarea unei sucursale acolo. Astfel, prin FOS, societățile pot distribui produse de asigurare pe întreg teritoriul SEE din țara de origine.
  • FOE permite firmelor să-și stabilească o prezență permanentă (sucursală sau altă formă) într-un alt stat membru.

Directivele UE prevăd că o autorizație obținută într-un stat membru le permite firmelor să-și desfășoare activitatea în toate celelalte state membre fără a obține autorizații suplimentare. Procesul implică notificarea autorității de supraveghere din statul membru de origine, stabilind astfel principiul unei licențe unice.

O societate de asigurare care dorește să înceapă activitatea în alt stat membru trebuie să îndeplinească condiții specifice. Acest proces implică notificarea autorității de supraveghere din statul gazdă și furnizarea de informații specifice pentru a obține aprobarea.