Zacuscă de vară, plină de legume gustoase din grădină sau cea doar de vinete este una dintre mâncărurile preferate de toți românii. Modul său de preparare nu este unul extrem de complicat, iar ingredientele sunt la îndemâna oricui.

Zacusca de vinete ușor de preparat și spre deosebire de alte mâncăruri, poate fi făcut pe mai multe zile, în funcție de timpul disponibil pe care fiecare persoană îl are.

Un ingredient secret îi dă însă o savoare aparte. Nu multă lume știe acest mic truc, iar el a fost dezvăluit de cunoscutul bucătar Horia Vîrlan. El a menționat că alături de ingredientele clasice necesare în prepararea ei, respectiv vinete, ardei, ceapă, mai adaugă la zacuscă, pentru un plus de savoare, un ingrediente special: vin alb.

Zacusca și modul de preparare

Cum poți pregăti deliciosul preparat, după rețeta din cartea „Bucatele noastre“, scrisă de celebrul bucătar.

Ingrediente:

2 vinete medii

3 gogoșari, curățați și spălați

1 ceapă mare, curățată

4 ciuperci

1 morcov, curățat

3 căței de usturoi, curățați

1 țelină mică, curățată

2 foi de dafin

1 pahar ulei de floarea-soarelui

1 pahar vin alb, sec

1 linguriță pătrunjel tocat

1 linguriță de sare

7-8 boabe de piper negru

Crestați vinetele longitudinal, în cruce, începând de la un centimetru de cotor, până la 1,5 cm de vârf. Încingeți cuptorul la putere maximă, apoi așezați vinetele pe grătarul cuptorului și coaceți-le 25-30 de minute, până când pulpa acestora se desprinde de coajă.

Lăsați la răcorit vinetele, le curățați și le așezați într-o strecurătoare, ca să se scurgă lichidul amar. Tăiați ceapa și ardeii bucăți și dați-le prin mașina de tocat, împreună cu ciupercile spălate și cu vinetele. Dați morcovii prin răzătoarea cu ochiuri mari.

Greșeala pe care trebuie să o evitați cu desăvârșire

Încingeți uleiul într-o cratiță și sotați timp de o oră, la foc domol, legumele tocate. Pentru un plus de aromă și gust, turnați vinul peste legume, adăugați foile de dafin, boabele de piper, cățeii de usturoi întregi și sarea. Fierbeți tot la foc domol încă o oră sau până când se ridică uleiul la suprafață.

Lăsați zacusca să se răcească și presărați pătrunjel tocat. Serviți cu ceapă roșie și cu pâine prăjită.

Dacă vreți să o puneți în borcan, atenție mare. O greșeală pe care foarte multe gospodine o fac este modul în care pregătesc borcanele. Mai exact, borcanele trebuie să fie sterilizate jumătate de oră la cuptor, pentru a fi calde în momentul în care vor fi umplute.

De asemenea, pentru ca borcanele să nu se spargă în momentul în care sunt umplute cu zacusca fierbinte, ele trebuie așezate într-o tavă de inox. Se înfiletează apoi capacele borcanelor și se întorc cu capacul în jos, apoi se împăturesc pentru două zile. Se depozitează la loc răcoros.