Zacusca de vinete este extrem de gustoasă și spre deosebire de alte preparate, poate fi făcut pe mai multe zile, în funcție de timpul disponibil pe care fiecare persoană îl are.

O greșeală pe care foarte multe persoane o fac este să nu înțepe vinetele înainte de a le băga la cuptor. În acest caz, va fi mai mult de curățat după întreg procedeul.

Ingredientele pentru zacusca de vinete sunt următoarele:

  • Vinete coapte, curăţate şi scurse bine – 3 kg
  • Ardei si gogoşari copţi şi curăţaţi 2 kg (proporţia de ardei/gogoşari poate să fie variabilă – de preferat, la fel să-i faceţi pe tablă sau grătar)
  • Ceapă albă – 2 kg
  • Bulion de roşii – 3 l
  • Ulei de floarea soarelui – 500 ml
  • Sare – 3 linguri sau după gust.

În ceea ce privește moul de preparare, se începe prin coacerea vinetelor, fie la tigaie, fie la cuptor. Ele se curăță bine și se scurg, iar dacă nu sunt preparate imediat, se depozitează la congelator. La fel se face și în cazul celorlalte legume. 

După ce toate legumele au fost coapte se pregătește bulionul. Ceapa se toacă mărunt într-un robot de bucătărie sau cu mașina de tocat carne. Uleiul se încinge bine într-un ceaun mare, se adaugă ceapa și se lasă să se calească amestecând periodic.

Cea mai mare greșeală pe care o fac gospodinele

După 15 minute se adaugă bulionul și se lasă să fiarbă alte 15 minute. În tot acest timp, vinetele se dau prin robot, la fel și ardei și într-un alt ceaun mai mic sau tigaie adâncă se adaugă puțin ulei, vinetele, ardeii și se lasă să se calească vreo 15 minute împreună. Turnați amestecul de vinete în ceaunul cu ceapă și bulion.

Se lasă la fiert cu multă răbdare, iar când compoziția devine lucioasă este gata. Atunci, uleiul iese la suprafață. Se toarnă zacusca fierbinte în borcane curate și uscate. O recomandare este ca acestea să nu fie umplute prea tare.

O greșeală pe care foarte multe gospodine o fac este modul în care pregătesc borcanele. Mai exact, borcanele trebuie să fie sterlizate jumătate de oră la cuptor, pentru a fi calde în momentul în care vor fi umplute.

De asemenea, pentru ca borcanele să nu se spargă în momentul în care sunt umplute cu zacusca fierbinte, ele trebuie așezate într-o tavă de inox. Se înfiletează apoi capacele borcanelor și se întorc cu capacul în jos, apoi se împăturesc pentru două zile. Se depozitează la loc răcoros.