O companie unicorn este un start-up privat, care valorează peste 1 miliard de dolari. Unicorn este un termen utilizat în industria capitalului de risc pentru a descrie o companie de start-up cu o valoare de peste 1 miliard de dolari. Numele a fost atribuit pentru a pune accent pe raritatea acestori afaceri.

Trei trăsături comune în „ADN-ul” fondatorilor companiilor unicorn

Potrivit Entrepreneur, acestea sunt cele trei trăsături comune pe care le au fondatorii companiilor unicorn:

1. Nu au un plan de rezervă

2. Au povești personale care i-au făcut să se simtă limitați sau tratați incorect

3. Cred în ei înșiși

„Poveștile lor arată o determinare nebună”, a spus fondatorul Defiance Capital, Christian Dorffer.

El susține că fondatorii companiilor unicord au împărtășit „foamea, încrederea în ei înșiși, ingeniozitatea și rezistența”.

Imigranți, femei sau persoane de culoare

Raportul a constatat că 70% dintre cei care au creat companii unicorn au avut fondatori „perdanți”, pe care cercetătorii i-au definit ca fiind adesea imigranți, femei sau persoane de culoare.

Studiul a mai constatat că mai bine de jumătate dintre fondatori (53%) aveau diplome de la universități de top din lume. Majoritatea echipelor fondatoare (70%) au avut cel puțin o persoană cu o diplomă STEM (știință, tehnologie, inginerie sau matematică).

Jumătate dintre fondatorii chestionați erau antreprenori în serie

Echipele de fondatori au fost mai frecvente în categoria startup-urilor de miliarde de dolari, 80% dintre companiile unicorn fiind conduse de o echipă. Jumătate dintre fondatorii chestionați erau antreprenori în serie, așa că au creat cel puțin o altă companie înainte de a ajunge la o evaluare de peste un miliard de dolari cu startup-ul lor unicorn.

Un studiu separat, realizat în luna februarie, a constatat că două industrii s-au remarcat anul trecut în producția de unicorn: securitatea cibernetică și inteligența artificială.

În martie 2024, existau deja peste 1.000 de companii unicorn în întreaga lume, inclusiv OpenAI, Canva și SpaceX.

De la platforme de colaborare vizuală, care ajută la schimbarea modului în care funcționează lumea, până la companii cu descoperiri notabile în domeniul inteligenței artificiale, Technology Magazine arată care sunt primele companii unicorn din lumea tehnologiei pentru întreprinderi, după cea mai recentă evaluare a acestora.

1. OpenAI

Evaluare: 80 miliarde USD

Sediu: San Francisco, California

CEO: Sam Altman

OpenAI este una dintre cele mai influente companii de astăzi, inovațiile sale contribuind la schimbarea rapidă a lumii cu IA generativă.

Înființată în octombrie 2015, OpenAI continuă să conducă în domeniul dezvoltării și cercetării AI. În iunie 2020, a anunțat GPT-3, un model de limbă antrenat pe trilioane de cuvinte de pe Internet.

2. Databricks

Evaluare: 43 miliarde USD

Sediu: San Francisco, California

CEO: Ali Ghodsi

Lider în date și inteligență artificială, Databricks combină cele mai bune depozite de date pentru a oferi o platformă deschisă și unificată pentru date și IA.

Cu origini în mediul academic și în comunitatea open-source, Databricks a fost fondată în 2013 de creatorii inițiali ai Apache Spark™, ​​Delta Lake și MLflow. Astăzi, compania a atins statutul de decacorn și a stabilit mai multe parteneriate recente pentru a stimula AI și inovarea datelor.

3. Canva

Evaluare: 25,4 miliarde USD

Sediu: Sydney, Australia

CEO: Melanie Perkins

Platforma de comunicare vizuală online Canva este una dintre cele mai mari companii private din lume. Peste 135 de milioane de oameni din întreaga lume folosesc Canva pentru a-și dezvolta creativitatea și a-și atinge obiectivele.

Fondată de Melanie Perkins, Cliff Obrecht și Cameron Adams cu convingerea că designul nu ar trebui să fie complex, peste 15 miliarde de modele au fost create de atunci cu o rată de peste 200 de modele noi în fiecare secundă. Compania are sediul în Australia, cu birouri și echipe în întreaga lume.

4.  Deel

Evaluare: 12 miliarde USD

Sediu: San Francisco, California

CEO: Alex Bouaziz

Fondată cu misiunea de a ajuta companiile să elimine granițele de angajare, Deel este una dintre companiile SaaS cu cea mai rapidă creștere din lume și ajută zeci de mii de companii să se extindă la nivel global cu o viteză, flexibilitate și conformitate de neegalat.

Platforma Global People all-in-one a companiei simplifică modul în care organizațiile se integrează.

5. Bitmain Tehnologies

Evaluare: 12 miliarde USD

Sediu: Beijing, China

CEO: Jihan Wu

De la înființarea sa în 2013, gigantul de cipuri miniere Bitmain a fost cel mai important producător mondial de servere de minerit pentru monede digitale, deservind clienți din peste 100 de țări și regiuni.

Centrul de cercetare și dezvoltare al companiei se află în Singapore și are mai multe sucursale și filiale pe tot globul, inclusiv Hong Kong, SUA, Malaezia, Kazahstan, Emiratele Arabe Unite, Lituania și Paraguay.