Oamenii din zeci de sate din județul Iași primesc apă potabilă „cu porția”. Totul se întâmplă din cauză că rezerva de apă este tot mai mică, din cauza secetei.

Este vorba despre 14 comune din județul Iași, adică 45 de sate, care vor avea apă mai puțină, până la sfârșitul lunii iunie. Locuitorii primesc apă între orele 7-12 și 17-22, dar programul nu se respectă sau apa nu mai ajunge deloc la ei.

Cum fac oamenii față situației?

Pentru a face față situației, oamenii încearcă fie să își facă rezerve, fie se pliază după programul pe care l-a anunțat furnizorul de apă potabilă. Oamenii mai norocoși, care au fântâni mai aproape, reușesc să scoată apă.

În unele sate este apă în fântână, dar în alte sate, din cauză că nu a plouat foarte mult în zonă și este secetă, apa este foarte puțină în fântână.

Vara, consumul este mult mai mare, pentru că oamenii își udă legumele din grădină. Din acest motiv, furnizorii au decis să raționalizeze apa, potrivit Euronews România.

Fermierii din România cer ajutorul autorităților

Amintim că la sfârșitul lunii martie, Asociația Forța Fermierilor a solicitat un acord politic național, între toate partidele parlamentare, pentru renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență în vederea introducerii finanțării agriculturiinaționale. Deși atunci au fost anunțate, de către fostul ministru al Agriculturii, două obiective majore care să fie finanțate din PNRR, și anume sistemul de irigații și rețeaua de depozite regionale, acestea nu s-au mai regăsit în documentul final.

„În actualul context internațional tulbure, cu războiul din Ucraina la granițele UE, considerăm că există o oportunitate evidentă ca oficialii Comisiei Europene să manifeste mult mai multă flexibilitate în a accepta modificarea PNRR, pentru asigurarea securității alimentare a României, în mod direct, și pentru a contribui la buna funcționare a piețelor agroalimentare europene, în mod indirect. Este nevoie doar de o acțiune politică hotărâtă și facem un apel la clasa politică să nu își bată joc de viitorul acestei țări, lăsând-o pradă secetei, scumpirilor necontrolate și lipsei de produse agroalimentare autohtone pe rafturile magazinelor. Nu este timp de pierdut!”, au transmis atunci membrii asociației.