În contextul avertizărilor meteorologice severe emise pentru mai multe județe, autoritățile din energie au reacționat rapid. Ministrul interimar al Energiei, Sebastian Burduja, a convocat Comandamentul energetic național pentru a evalua impactul asupra rețelei. Potrivit acestuia, sistemul funcționează stabil, fără probleme semnificative.

Sebastian Burduja anunță că sistemul energetic rezistă în fața vremii nefavorabile

În contextul avertizărilor meteo severe emise pentru mai multe regiuni din țară, Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a convocat luni Comandamentul Energetic Național.

Scopul principal al acestei acțiuni a fost evaluarea impactului condițiilor meteorologice asupra infrastructurii energetice a României. Potrivit declarațiilor sale, sistemul electroenergetic național funcționează în parametri normali.

Singurele dificultăți semnalate sunt în județele Iași și Galați, unde sub 300 de consumatori au fost afectați de avarii punctuale.

Problemele minore vor fi rezolvate în scurt timp

Sebastian Burduja a comunicat printr-o postare pe rețelele sociale că intervențiile de remediere sunt deja în curs și vor fi finalizate în următoarele ore.

„Am convocat şi coordonat astăzi comandamentul energetic naţional, în condiţiile meteorologice nefavorabile. Nu sunt probleme semnificative în sistemul electroenergetic naţional. Avariile punctuale din judeţele Iaşi şi Galaţi afectează mai puţin de 300 de consumatori şi vor fi remediate în următoarele ore”, a scris Burduja.

Autoritățile mențin un nivel ridicat de vigilență pentru a preveni orice întreruperi de durată în furnizarea energiei.

Rezerve energetice peste așteptări

Ministrul a oferit și detalii despre starea generală a sistemului energetic, subliniind că situația este una bună. Gradul de umplere al lacurilor energetice a depășit 78%, iar prognozele arată că acest nivel ar putea ajunge la peste 80% până la finalul lunii.

Acest aspect este considerat esențial pentru stabilitatea energetică a țării, mai ales în eventualitatea unei veri secetoase, când producția hidro ar putea fi afectată.

Unitatea 2 de la Cernavodă, oprită planificat – fără riscuri pentru sistem

Chiar și cu oprirea planificată a unității 2 de la centrala nucleară Cernavodă, Burduja a declarat că nu există riscuri privind capacitatea sistemului energetic de a acoperi consumul intern.

Nivelul de adecvanță rămâne satisfăcător, ceea ce garantează continuitatea serviciilor pentru populație și industrie.

Depozitele de gaze, pregătite pentru iarnă

În perspectiva sezonului rece 2025-2026, autoritățile energetice au luat măsuri de anticipare. Conform ministrului, depozitele de gaze sunt deja umplute în proporție de peste 40%, însumând aproape 1,3 miliarde de metri cubi normali.

De asemenea, schema de compensare-plafonare pentru gaze, valabilă până la 1 aprilie 2026, va permite reumplerea depozitelor fără creșteri de prețuri pentru consumatori. Acest mecanism reprezintă o garanție de stabilitate în fața fluctuațiilor de pe piața internațională.

Recunoștință pentru oamenii din teren

La finalul mesajului, Sebastian Burduja a transmis mulțumiri echipelor din teren, care intervin rapid în ciuda condițiilor dificile.

„Mulţumesc încă o dată tuturor celor care sunt la datorie, indiferent de condiţiile din teren, pentru a ţine aprinsă lumina în casele românilor. Respectul meu!”, a încheiat ministrul.