România sprijină Ucraina în fața atacurilor Rusiei asupra infrastructurii energetice

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a oferit vineri detalii despre modul în care România sprijină Ucraina în fața agresiunii Rusiei asupra infrastructurii energetice, subliniind angajamentul ferm în această privință.

Atacurile tot mai frecvente ale Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene, inclusiv a depozitelor de gaz, au atras atenția comunității internaționale. În acest context, Burduja a subliniat că România a fost mereu alături de Ucraina în momentele de criză, furnizând energie de avarie pentru a compensa distrugerile care afectează producția ucraineană de energie electrică.

„De fiecare dată când ucrainenii ne-au solicitat acea energie de avarie care permite să compenseze acele distrugeri care de fapt duc la o lipsă de producție de energie electrică, România a fost prezentă și Transelectrica a livrat această energie de avarie în condiții comerciale, și subliniez, nu au fost făcute discounturi pentru partea ucraineană, nici nu au fost solicitate”, a declarat ministrul Energiei la Digi24.

Burduja a subliniat, de asemenea, că Ucraina a plătit întotdeauna pentru energia electrică furnizată de România și că țara noastră ar putea oferi sprijin suplimentar prin furnizarea de echipamente pentru refacerea infrastructurii energetice.

Ministrul Energiei a menționat că în ultima perioadă Ucraina a formulat solicitări României în privința unor echipamente mai vechi care ar putea fi potrivite pentru zona ex-sovietică, pe care ar fi interesată să le achiziționeze.

Burduja a indicat că există interes pentru echipamente provenind din foste termocentrale pe cărbune, pe care România nu le mai utilizează, iar autoritățile ucrainene sunt dispuse să plătească pentru acestea. El a menționat că în prezent se efectuează o evaluare a echipamentelor disponibile în fostele termocentrale sau chiar în centralele de gaz mai vechi pentru a identifica posibilele echipamente ce ar putea fi livrate către Ucraina.

energie electrica
Energie electrică / SURSA FOTO: Dreamstime

MApN, la reuniunea Grupului de contact pentru Ucraina

Pe de altă parte, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, au participat vineri la cea de a patra reuniune din acest an a Grupului de contact pentru Ucraina.

Au fost analizate progresele înregistrate în urma reuniunilor anterioare şi prezentate aspecte de actualitate şi evaluări privind conflictul din Ucraina.

De asemenea, a fost făcută o informare în legătură cu stadiul acordării de asistenţă militară şi umanitară de către ţările participante.

Ministrul Apărării a evidenţiat sprijinul de natură multidimensională pe care România îl acordă Ucrainei de la începutul războiului, inclusiv prin participarea ţării noastre la efortul extins al Uniunii Europene privind instruirea militarilor ucraineni.