Așadar, Sebastian Burduja a explicat că România are multe atuuri pe scena mondială în ceea ce priveşte sectorul energetic. Acestea ne vor ajuta să rămânem competitivi și să devenim un exemplu, potrivit ministrului.

Sebastian Burduja: România are multe atuuri pe scena mondială

Ministrul Energiei a fost prezent la o conferinţă organizată de Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR – CME).

În cadrul evenimentului, acesta a subliniat că țara noastre are tot ce este necesar pentru a fi un exemplu în sectorul energetic.

„România are multe atuuri pe scena mondială în ceea ce priveşte sectorul energetic. În primul rând oamenii, dumneavoastră şi toţi ceilalţi experţi în sectorul energetic pe care România îi are.(…) În al 2-lea rând, România chiar este o ţară binecuvântată de Dumnezeu. Are tot ceea ce îi trebuie în sectorul energetic şi cred că această revoluţie energetică pe care suntem condamnaţi să o facem dacă vrem să rămânem competitivi, are toate ingredientele să fie un exemplu în România”, a declarat Sebastian Burduja.

Mai apoi, acesta a enumerat atuurile de care beneficiază România în privinţa resurselor de energie. Este vorba despre hidro, nuclear, gaze, energie regenerabilă, dar şi cărbune.

În ceea ce privește resursa de apă, ministrul a spus că 60% din apa din Europa este în România. Astfel, țara noastră are în continuare proiecte importante de pe urma cărora beneficiem şi astăzi, potrivit ministrului.

„Am văzut cu ochii mei multe dintre ele. Din păcate, multe arată aşa cum arătau acum 50-60 de ani. A fost la Vidraru recent. A fost întreţinută foarte bine, dar din păcate n-a fost modernizată. S-au încercat patru licitaţii, acum cred că suntem la cincea şi poate a cincea va fi cu noroc. Dar, cu siguranţă sunt şi alte proiecte în zona hidro. Am reluat proiectul Tarniţa- Lăpuşteşti, un proiect la care ţinem foarte mult. (…) Noi am considerat şi ne-am sfătuit cu destul de multă lume că el trebuie făcut acum mai mult ca oricând, având în vedere creşterea ponderii producţiei intermitente de energie regenerabilă şi după aia de echilibrare în sistem, creşterea numărului de prosumatori şi aşa mai departe”, a mai spus Burduja.

Ministrul a vorbit și despre programul nuclear

Ministrul a vorbit apoi și despre programul nuclear. Astfel, a reiterat că, în anii 70, România a luat „geniala decizie” de a apela la o tehnologie occidentală. Astfel, în momentul de față, noi suntem în plin avânt cu unitățile 3-4 de la Cernavodă.

„Avem finanțarea asigurată de guvernul american, de guvernul canadian, de guvernul italian, de guvernul francez şi de guvernul român. Deci avem toate premisele să ducem la îndeplinire acest plan”, a explicat ministrul.

Acesta a reamintit şi că România are ambiția de a fi printre primele ţări din lume care au reactoare modulare de mici dimensiuni. Aceasta este o tehnologie sigură, ce are toate certificările de la NRC, de la CNCAN şi de la toţi cei implicaţi.

Legat de altă parte importantă din sectorul energetic, gazele naturale, Sebastian Burduja a subliniat că în 2027 România are perspectiva de a fi primul producător din Europa. Acest rezultat se datorează zăcământului off-shore Neptun Deep.

„100 de miliarde mc, poate spre 200 miliarde, în zăcământul Neptun Deep. Vom vedea. Oricum, anual noi ne vom acoperi consumul intern şi aproape de două ori pe atât. Deci vom putea să folosim acest gaz în industria românească, în industria farma, în industria chimică, în producerea de îngrăşăminte chimice şi, sigur, dacă va rămâne, şi pentru export. I-am spus domnului Szijjarto (ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Peter Szijjarto n.r) că, dacă vom avea gaz şi dânşii vor plăti bine, n-avem o problemă să înlocuim gazul rusesc cu gaz românesc. Le putem face acest bine. Şi dânsul a agreat acest parcurs dar, repet, dacă vom avea, după ce ne vom îndeplini noi toate nevoile”, a completat Burduja.

Cu privire la energia din surse regenerabile, respectiv eolian şi solar, acesta a semnalat că rata de dezvoltare îi sperie pe mulţi, inclusiv pe specialiştii din Dispeceratul Energetic Naţional, care sunt îngrijoraţi de creşterea accelerată şi a numărului de consumatori şi a ponderii de energie regenerabilă, dar şi de producţia intermitentă în mixul de producţie românesc şi au dificultăţi în a menţine echilibrul sistemului,