Scandal pe piața imobiliară din China

Anunțul făcut recent de un oficial al guvernului de la Beijing tulbură și mai mult apele.

„În cazul companiilor imobiliare care sunt în insolvență gravă și și-au pierdut capacitatea de a opera, cele care trebuie să dea faliment ar trebui să dea faliment sau să fie restructurate, în conformitate cu legea și principiile pieței”,  a declarat Ni Hong, ministrul Dezvoltării Urbane și a Locuințelor, potrivit CNBC.

Comentariile lui Ni vin în contextul în care gigantul imobiliar chinez Evergrande a intrat în faliment în Hong Kong.

Eșecul celei mai îndatorate firme de imobiliare din lume ar putea prevesti vremuri dificile pentru economia Chinei. Aceasta nu a reușit să-și revină după pandemie. În plus, scăderea vânzărilor de case noi pune sub semnul întrebării afacerile viitoare.

Poziția Beijing-ului privind reducerea rolului sectorului imobiliar în economie nu s-a schimbat

În 2020, Beijingul a reprimat dependența mare a dezvoltatorilor imobiliari de datorii, în încercarea de a înlătura speculațiile de pe piața imobiliară.

Mulți dezvoltatori au rămas rapid fără bani pentru a putea finaliza construirea apartamentelor. De obicei, sunt vândute cumpărătorilor de case din China, înainte de finalizare.

Unii cumpărători au încetat să-și mai plătească creditele ipotecare în urma unui boicot.

De atunci, autoritățile au anunțat noi măsuri pentru a oferi finanțare unor dezvoltatori.

Poziția autorităților chineze privind reducerea rolului sectorului imobiliar în economie nu s-a schimbat.

Întâlnirea anuală a guvernului din acest an a subliniat:

  • concentrarea țării pe investiții
  • dezvoltarea capacităților de producție de înaltă calitate

În schimb, sectorul imobiliar a fost oarecum ignorat.

Oficialul chinez a mai spus că autoritățile vor promova vânzarea și dezvoltarea de locuințe la prețuri accesibile. El subliniază, totodată, necesitatea de a lua în considerare un termen mai lung.

Sloganul liderului chinez Xi Jinping, „Casele sunt pentru locuit și nu pentru speculații”, face parte din linia Beijing-ului încă din 2016.

Cu toate acestea, a fost omis din proiectul raportului de lucru al guvernului premierului chinez Li Qiang la sesiunea parlamentară anuală a Chinei de săptămâna trecută, provocând speculații că țara își va relaxa presiunile asupra datoriilor din sector.

China
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Probleme pentru sectorul imobiliar din China

O dispoziție keepwell, deși nu este o garanție absolută, este un mecanism de îmbunătățire a creditului care a fost folosit de companiile chineze în ultimii ani pentru emiterea de obligațiuni offshore, potrivit avocaților.

În cadrul unui act tipic de tip keepwell, o societate-mamă se angajează să se asigure că unitatea emitentă offshore va rămâne solvabilă și că va avea suficiente lichidități pentru a îndeplini obligațiile de plată, se arată într-o notă a Latham & Watkins emisă în iulie anul trecut.

Procesul se va adăuga la alte cazuri depuse la tribunalul din Hong Kong împotriva dezvoltatorilor chinezi de către creditorii offshore, aproape toate solicitând lichidarea acestora după ce nu au reușit să își îndeplinească obligațiile de rambursare.

Sectorul imobiliar, un pilon cheie al celei de-a doua economii mondiale, a trecut de la o criză la alta începând din 2021, după ce măsurile de reglementare împotriva unui boom al construcțiilor alimentat de datorii au declanșat o criză de lichidități fără precedent.