Rusia califică drept nerealiste condițiile avantase de Ucraina pentru a relua negocierile de pace

Serghei Lavrov, șeful diplomaţiei din Rusia, a apreciat marţi, 15 noiembrie 2022, în marja Summitului G20 de la Bali, drept „nerealiste și neadecvate” condiţiile avansate de Ucraina pentru relua negocierile de pace.

„Toate problemele provin din partea ucraineană, care refuză categoric negocieri şi avansează revendicări manifest nerealiste şi neadecvate situaţiei din teren. Procesul de reglementare a conflictului este frânat de Ucraina”, a declarat, marți, Serghei Lavrov.

Acesta a anunțat, de altfel, că a semnalat această problemă preşedintelui Franței, Emmanuel Macron, şi cancelarului Germaniei, Olaf Scholz, în cadrul unor „scurte convorbiri” în marja Summitului G20 de la Bali.

În cadrul reuniunii G20, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a cerut liderilor statelor din acel grup să se unească pentru a pune capăt războiului declanșat de Rusia, propunând un plan de pace în zece puncte.

„Sunt convins că acum este momentul când războiul distructiv al Rusiei trebuie şi poate fi oprit. Trebuie şi poate fi oprit. Fiecare zi de întârziere înseamnă noi ucraineni morţi, noi ameninţări la adresa lumii şi o creştere nebunească a pierderilor din cauza continuării agresiunii ruse – pierderi pentru întreaga lume”, a spus Volodimir Zelenski.

Președintele Ucrainei şi-a detaliat planul pentru a restabili pacea în Europa de Est şi pentru a „salva mii de vieţi”: să nu se aibă încredere în Rusia, să nu se tolereze „nicio scuză pentru şantajul nuclear” în faţa „ameninţărilor nebuneşti” ale Kremlinului şi să se realizeze un schimb total de prizonieri.

Serghei Lavrov a denunţat, însă, caracterul „rusofob” al intervenției făcute de Volodimir Zelenski. El a acuzat, din nou, Occidentul că duce „un război hibrid” împotriva Rusiei, folosindu-se de Ucraina, reamintind că armata Rusiei a fost obligată să-şi lanseze ofensiva împotriva ţării vecine pentru a-şi apăra şi proteja populaţiile rusofone.

Acesta a acuzat că Statele Unite ale Americii nu se pregătesc de negocieri de pace între Moscova și Kiev.

„Referitor la informaţiile potrivit cărora americanii pregătesc convorbiri, aceste zvonuri apar cu regularitate, iar apoi dispar”, a zis el, relatează agenția de presă AFP.

Volodimir Zelenski vrea ca războiul din Ucraina să se încheie în baza Cărții ONU și a dreptului internațional

Preşedintele Ucrainei a precizat, totodată, că războiul declanșat de Rusia ar trebui să se încheie într-un mod just, în baza Cartei ONU şi a dreptului internaţional, ci „nu oricum”, relatează Ukrinform.

În rândurile următoare, puteți citi planul de pace în zece puncta propus de Volodimir Zelenski.

1. Securitate nucleară – Rusia trebuie să-şi retragă imediat trupele de la centrala nucleară din Zaporojie, care să fie plasată sub controlul AIEA şi al personalului ucrainean;

2. Securitate alimentară: Prelungirea acordului privind exportul de cereale ucrainene şi extinderea acestuia pentru ca nave cu alimente să poată pleca şi din porturile din Nikolaev şi Olvia. De asemenea, Ucraina solicită tuturor ţărilor să se alăture iniţiativei Grain From Ukraine – asistenţă alimentară pentru cei mai săraci. Prima nava Nord Vind urmează să plece în Etiopia cu 27.000 de tone de grâu;

3. Securitate energetică. Zelenski a cerut accelerarea furnizării de sisteme de apărare antiaeriană şi de apărare antirachetă pentru ca Ucraina să se poată apăra împotriva noilor atacuri ruseşti asupra infrastructurii energetice. Kievul propune trimiterea unei misiuni ONU pentru inspectarea infrastructurii energetice critice a Ucrainei în vederea evaluării daunelor şi a nevoilor de reconstrucţie şi pentru a preveni distrugerea lor în continuare. Volodimir Zelenski a cerut, de asemenea, o limitare a preţului la resursele energetice ruseşti.

4. Eliberarea tuturor prizonierilor şi a celor deportaţi în Rusia. Ucraina propune eliberarea prizonierilor după formula „toţi pentru toţi”;

5. Punerea în aplicare a Cartei ONU şi restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei şi a ordinii mondiale;

6. Retragerea trupelor ruse şi încetarea ostilităţilor. Rusia trebuie să-şi retragă toate trupele şi formaţiunile armate de pe teritoriul Ucrainei, iar Kievul să poată prelua controlul asupra tuturor secţiunilor graniţei sale de stat cu Federaţia Rusă.

7. Justiţie. Întreaga lume trebuie să recunoască un tribunal special instituit pentru crima de agresiune rusă împotriva Ucrainei şi crearea unui mecanism internaţional care să compenseze toate pierderile cauzate de război;

8. Ecocid, nevoia de protecţie imediată a naturii. Ucraina are nevoie de ajutor pentru deminare, fonduri şi tehnologii pentru restabilirea instalaţiilor de tratare a apei;

9. Prevenirea escaladării. Ucraina are nevoie de garanţii de securitate, proiectul lor Kyiv Security Compact fiind deja prezentat de Kiev;

10. Stabilirea sfârşitului războiului. „Când toate măsurile antirăzboi vor fi implementate, când securitatea şi justiţia vor începe să fie restabilite, părţile trebuie să semneze un document care să stabilească sfârşitul războiului”, a adăugat Volodimir Zelenski.