Se taie aceste pensii. Ciolacu: Se măreşte impozitarea

Premierul României, Marcel Ciolacu, a recunoscut, sâmbătă, că nu a discutat nimic concret pe legea pensiilor speciale cu oficialii europeni.  La Bruxelles, el a fost însoţit de doi directori din cadrul Ministerul Justiţiei, care au avut o întâlnire oficială cu Comisia Europeană, pe amendamentele propuse în acest moment şi de Ministerul Justiţiei, în urma deciziei CCR. S-au făcut paşi „foarte mari” chiar în acea zi, urmând ca experţii să revină săptămâna viitoare.

„Este reforma cea mai importantă pe care o mai avem de îndeplinit, până la depunerea Cererii de plată numărul 3, cu tot cu modificarea PNRR-ului. Ştiţi foarte bine că majorarea impozitului se referă la pensiile speciale pe partea unde nu există contribuţii – ca să să înţelegem foarte bine acest lucru.

Dacă nu putem aplica retroactiv şi nu putem face o echitate socială şi vor rămâne pensii mai mari decât ai avut în activitate, cred că nu e nicio problemă dacă se măreşte pentru această categorie – ţinând cont de decizia CCR-ului – se măreşte impozitarea. Şi asta este părerea mea ca şi lider al unui partid social-democrat”, a reamintit premierul României, sâmbătă, la finalul Consiliului Politic Naţional al PSD.

Ce se va întâmpla cu plafonul de 9,4% din PIB pentru pensii?

La Comisia Europeană, s-a vorbit de principii și despre eliminarea acelui procent de 9,4% din PIB pentru pensii pentru că în niciun stat european nu are prevăzut un procent în ceea ce priveşte pensiile. Guvernul României dorește să se încadreze în media europeană de creştere a pensiilor. Marcel Ciolacu a reamintit că un procent de 9,4% din PIB ar fi fost depășit după anul 2030.

„Dar totuşi este o asumare în faţa Comisiei, a Uniunii Europene, a Parlamentului European, şi trebuie să fim responsabili şi după ce noi n-o să mai fim în politică. Aceasta este abordarea corectă. (…) Am convenit că este incorect ca România să aibă acel procent”, a explicat liderul social-democrațiilor.

Noua Lege a Pensiilor ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024

Marcel Ciolacu a anunțat, de altfel, că implementarea unei noi lege a pensiilor este o prioritate pentru PSD. Ea ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024. Potrivit lui Marcel Ciolacu, noua lege a pensiilor este necesară pentru a elimina discrepanțele din sistemul de pensii.

„Este nevoie de o nouă lege a pensiei, a devenit o prioritate a grupurilor parlamentare PSD. Mi-aș dori să în vigoare cu data de 1 ianuarie”, a spus el în cadrul unei conferințe de presă.