Cele mai cautate sunt magazinele din zonele ultracentrale, cu vaduri traditionale – bulevardul Magheru, Calea Victoriei – chiar daca aici preturile sunt de cinci ori mai mari decat pe strazile apropiate, dar nu atat de cunoscute.
Pe Calea Victoriei, spatiile comerciale cu iesire la strada se inchiriaza cu 55-70 USD /mp, iar cererea este mai mare decat oferta, pe unele portiuni. La nici 100 m, pe bulevardul Iancu de Hunedoara, cota chiriei scade brusc, un exemplu fiind cel al spatiului din imagine, unde proprietarul cere foarte putin peste 15 USD /mp, chiar daca spatiul are o vitrina foarte mare si se afla vizavi de cladirea Guvernului.
Spatiul poate fi folosit atat ca magazin, cat si ca birouri (punct de relatii cu publicul), cele doua avantaje ale lui fiind, de altfel, cele mai sus enuntate – apropierea de Guvern si deschiderea foarte mare spre bulevard (aproximativ 20 metri liniari), printr-o mare suprafata vitrata.
In incinta sa a fost, pana de curand, o filiala a companiei Tarom, dar spatiul s-ar preta foarte bine si pentru vanzare de marfuri, pentru ca are si spatiu pentru depozit si intrare prin spate, pentru aprovizionare. „Tariful de 4.000 USD/luna pentru o suprafata de 264 mp de „open space” (spatiu deschis, care ofera o mare flexibilitate la compartimentare n.r.) este foarte bun, tinand cont ca se afla, practic, in Piata Victoriei, la 40 m de intersectie, intre doua sedii de banci – al Bancii Romane de Dezvoltare si al Citibank”, sustine Costel Alecu, director la Departamentul Vanzari al agentiei imobiliare Regatta.
Pe piata exista nenumarate oferte de inchiriere. In afara de vadurile comerciale renumite, traditionale – bulevardul Magheru, Calea Victoriei, strazile Campineanu, Kogalniceanu -, unde cererea depaseste oferta, in rest exista un excedent de spatii. Chiar in buricul orasului, in zona zero – Piata Unirii – sunt numeroase oferte, cu tarife cuprinse intre 40 si 55 USD/mp.
Cele mai multe solicitari din partea clientilor vin insa pe segmentul de 20-35 USD/mp, potrivit datelor agentiei Regatta, pentru care exista vaduri exceptionale. In cazul unor contracte pe termen lung si pentru suprafete mai mari, nedivizate, proprietarii pot fi uneori convinsi.
Chiar daca in cartiere a crescut cererea – o data cu razboiul impotriva tarabelor al primarului general Basescu -, fapt pentru care si preturile au urcat usor (in medie cu 20-30% fata de anul trecut, in zonele cele mai bune, situate in cele mai mari aglomeratii urbane), mai exista destule spatii de magazin libere. Astfel, un spatiu mediu, intr-o zona medie, cu vad bun, care se inchiria in urma cu doi ani cu 10 USD/luna se gaseste astazi pe piata la 15 USD/mp. Fata de anul trecut creste insa si oferta, multi proprietari, foste firme de stat privatizate, considerand mai avantajos sa le inchirieze decat sa le foloseasca. Astfel, la un tarif de 7-15 USD/mp, se gasesc magazine de inchiriat atat in cartierul marginas Titan, cat si in zone semicentrale, precum 1 Mai sau chiar centrale, dar pe strazi mai laturalnice.     

Calificative

Vitrina: *****
Peretele exterior de la strada este practic o imensa vitrina de termopan, de trei metri inaltime si 20 metri lungime.
Suprafata: *****
Spatiul comercial are 264 mp,
ceea ce se potriveste pentru un
magazin de prezentare de articole vestimentare, show-room auto sau alt tip de produse si chiar pentru un punct de lucru cu clientii, pentru companii de servicii. El poate fi si compartimentat. Are si un depozit de marfa, un punct sanitar si o intrare prin spate, in eventualitatea in care va fi necesara o aprovizionare.
Lumina naturala: *****
Are suprafete vitrate mari, fiind astfel scaldat in lumina.
Dotari:*****
Este echipat cu instalatie de aer
conditionat in unitate centrala, sistem de alarma si sistem antiincendiu,
precum si cu centrala telefonica.
Grad de intretinere a cladirii: *****
Blocul la parterul caruia se afla este bine intretinut, aproape nou.
Finisaje si atmosfera: *****
Spatiul este vitrat cu geam termopan, are tavan fals, casetat cu ghips carton si gresie din Spania. Degaja o atmosfera de modern, spatios si vecinatatea Guvernului ii confera un pedigri demn de luat in seama.
Amplasament: ****
Se afla in Piata Victoriei, langa Guvern, intre sediile a doua banci comerciale. Artera este insa mai putin circulata
de pietoni decat celelalte din imediata apropiere.
Parcare: ****
Are doua locuri de parcare proprii si alte opt in imediata apropiere.
Raport pret-calitate: *****
Nivelul chiriei, de 4.000 USD/luna pentru intreg spatiul este
foarte bun in contextul actual
al pietei, revenind 15,15 USD/mp. Chiriile pentru zonele ultracentrale
din Bucuresti se situeaza intre 55 si 70 USD /mp pentru vaduri exceptionale, intre 45 si 55 USD/mp pentru vaduri centrale si intre 7 si 15 USD /mp pentru vaduri bune si foarte bune, in zone semicentrale sau in cartiere.