Guvernul va majora joi salariul de bază minim brut pe ţară

Guvernul plănuiește să majoreze joi, 28 septembrie 2023, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată. Prevederea va fi aprobată în şedinţa de guvern de joi, prin hotărâre.

Aceasta va mări salariul minim brut la 3.300 de lei. Asta va însemna o creștere de 10 procente în comparație cu nivelul din septembrie 2023. Ȋn prezent, salariul minim brut este de 3.000 de lei.

Aşadar, românii vor fi plătiți cu 19,960 lei/oră din octombrie.

„Prin prezentul act normativ se propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat la 3.300 lei lunar începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri de guvern, ceea ce reprezintă o creştere de 10%, faţă de luna septembrie 2023.

În luna septembrie din anul 2023 tariful orar este de 18,145 lei/oră pentru un program complet de lucru 165,333 ore pe lună, iar din luna octombrie 2023 tariful orar va fi de 19,960 lei/oră pentru un program complet de lucru de 165,333 ore/lună”, aflăm din nota de fundamentare a proiectului.

Executivul va aproba astăzi și continuarea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolari şi elevi

Programul vizează 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat. Elevii vor primi alimente, mai precis, o masă caldă pe zi în valoare de 15 lei/persoană.

„În anul 2023, pe perioada desfăşurării cursurilor corespunzătoare anului şcolar 2023-2024, preşcolarilor şi elevilor din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi-pilot, li se acordă, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-un pachet alimentar sau într-o masă caldă pe zi, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, se anunță în nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Tot joi va fi aprobată și declanşarea procedurilor de expropriere

Tot prin hotărâre de guvern va fi aprobată și „declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată, a listei imobilelor proprietate publică a statului, precum şi a listei imobilelor proprietate publică a unităţilor administrativ-teritoriale situate pe amplasamentul care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional”.

Este vorba despre un proiect care vizează „Modernizarea Infrastructurii feroviare din Portul Constanţa”. Etapa 1 va însemna modernizarea Valu lui Traian, Etapa 2 va viza modernizarea celor aflate pe raza unităţilor administrativ-teritoriale: Agigea, Constanţa şi Valu lui Traian – judeţul Constanţa.

Printre altele, se va determina prin memorandum și se va ajusta limita de credite bugetare și de angajament aprobate pentru bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) în luna septembrie 2023.