Luna august vine cu schimbări importante în Austria, în contextul pandemiei de COVID-19.

Reguli noi pentru cetăţenii austrieci şi străini ce intră în ţară venind din Olanda, Spania şi Cipru

Începând cu data de marţi, 3 august, persoanele care intră în Austria dinspre Olanda, Spania și Cipru vor trebui să prezinte un test PCR negativ la sosire.

Sunt excluse de la această regulă persoanele vaccinate complet împotriva virusului şi cele care au trecut prin boală şi sunt vaccinate cu cel puţin o doză. Cei care nu prezintă un test PCR negativ sau nu fac parte din aceste două categorii, vor trebui să facă un test PCR la aeroport, relatează presa din Austria, potrivit ziarulromanesc.at.

Regula va fi impusă atât cetățenilor și rezidenților austrieci, precum și persoanelor care sunt cetățeni sau rezidenți din alte țări.

“Aproximativ o treime din noile infecții sunt contactate în călătoriile, iar numeroase infecții sunt răspândite de persoanele care se întorc în călătorie”, spune Wolfgang Mückstein, ministrul austriac al Sănătăţii.

Se schimbă regula 3G în Austria

Regula 3G (testat, recuperat sau vaccinat – getestet, gewonnen oder geimpft) se va modifica şi ea de la jumătatea lunii august.

Astfel, începând cu 15 august, doar vaccinarea completă va fi acceptată ca dovadă a 3G. Asta înseamnă două doze de vaccin de la Pfizer, Moderna sau AstraZeneca.

Pentru austriecii care sunt imunizaţi cu vaccinul Johnson & Johnson, care se administează într-o singură doză, certificatul este valabil la 22 de zile după administrarea dozei.

Regula 3G este necesară în prezent pentru a accesa anumite locuri din Austria, cum ar fi baruri și restaurante, precum și pentru călătoriile în străinătate.

Controversă privind buletinele cu cip şi în Austria

O altă problemă care este controversată în Austria, ca şi în România, este cea a cărţilor de identitate digitale.

Acestea intră în vigoare de luni, 2 august, în Austria şi vor conține un cip cu două amprente. Cărţile de identitate clasice vor mai rămâne valabile doar până la expirarea lor.

Această reformă este o cerință a Uniunii Europene cu scopul de a combate frauda de identitate, dar această acțiune a fost criticată de grupurile de protecție a datelor.

Sursa foto: Dreamstime