Austria propune muncă în folosul comunității pentru refugiații care solicită azil

Austria și-a înăsprit politica în materie de refugiați de ceva vreme. În primele opt luni ale acestui an, numărul cererilor de azil a scăzut cu 40%. Acum, Guvernul de la Viena vrea să înăsprească și mai mult regulile privind refugiații.

În curând, refugiații care solicită azil în Austria ar putea fi obligați să efectueze muncă în folosul comunității. Guvernul de la Viena lucrează deja la o lege care să fie în conformitate cu legislația UE. Persoanelor care vor refuza să muncească în folosul comunității li se va anula/reduce ajutorul din partea statului.

Ofițerii responsabili pentru refugiați ai statelor federale și ministrul de Interne, Gerhard Karner, au fost de acord cu această idee.

„Oamenii au și o obligație față de țara care îi primește”, a spus reprezentantul pentru refugiați al Austriei Superioare, Wolfgang Hattmannsdorfer, relatează ziarul german Die Welt.

„Munca în folosul comunității va duce la o rutină zilnică regulată și la contactul cu localnicii și, astfel, va îmbunătăți integrarea. Acest lucru ar face, de asemenea, mai ușor pentru solicitanții de azil să învețe limba germană”, a spus, la rândul său, ministrul de stat responsabil din Vorarlberg, Christian Ganter.

Până acum, refugiații desfășurau muncă în folosul comunității numai pe bază de voluntariat. Primeau maximum 110 de euro pe lună și 80 de euro pentru fiecare membru suplimentar al familiei care se află în Austria.

În mod normal, munca în folosul comunității reprezintă o activitate în beneficiul societății, pe care o desfășoară o persoană sancționată printr-o sentință penală, fără a fi plătită pentru desfășurarea acelei munci.

Alți oficiali privesc cu pesimism această idei

La polul opus, Judith Kollenberger (cercetătoarea în domeniul migrației) este sceptică.

„Nu cred că instrumentul potrivit aici este constrângerea”, a spus ea pentru postul de televiziune ORF.

La rândul lor, „verzii” din Austria Superioară sunt împotriva acestei idei.

„A combina o obligație de muncă cu îngrijirea de bază – literalmente îngrijirea de bază a oamenilor – este condamnabil. Cer o deschidere generală a pieței obișnuite de muncă pentru solicitanții de azil”, a explicat purtătorul de cuvânt pentru Integrare, Ines Vukajlovic.