Raluca Turcan a declarat marţi, despre proiectul pensiilor speciale, că a ajuns la Camera Deputaţilor dar nu va fi încă dezbătut în comisia de muncă. Deputata PNL a arătat că în momentul de faţă, cel mai corect este să se aştepte o evaluare a Comisiei pe amendamentele depuse la Senat pentru a vedea dacă fac ca acest proiect să răspundă jalonului din PNRR.

Raluca Turcan a declarat că proiectul pensiilor speciale a ajuns la Camera Deputaţilor. ”De altfel, astăzi avem comisie de muncă însă sunt prevăzute dezbateri pe alte proiecte şi acesta să intre într-un studiu individual pentru membrii comisiei”, a spus ea.

Pensiile trebuie să fie conform contributivității

Despre forma adoptată de Senat, Turcan a precizat că ”în momentul de faţă cred că cel mai corect este să se aştepte o evaluare a Comisiei pe amendamentele depuse la Senat pentru a vedea dacă amendamentele asumate în Senat şi transmise la Camera deputaţilor fac ca acest proiect să răspundă jalonului din PNRR”.

”După care o să înceapă dezbaterile, amendamente şi să rezulte un proiect care, din punctul meu de vedere, îmi doresc să rezolve problema pensiilor speciale şi să le aducă cât mai aproape de contributivitate şi să fie un proiect constituţional, pentru că, altfel, ar fi doar o mimare a reformei şi politicienii nu sunt singuri în România. Oamenii înţeleg foarte bine când mimezi reforma şi de asemenea Comisia Europeană înţelege foarte bine când politicienii mimează reforma sau chiar sunt hotărâţi să o realizeze”, a spus deputatul PNL.

Turcan: PNRR nu are prevăzută o tăiere de venituri

Tot marți, Turcan a vorbit, la Parlament, despre subiectul tăierilor de salarii. ”În subiectul concedierilor, vreau să fie lucrurile foarte clare, cred că informaţiile scoase din context iarăşi nu fac bine nimănui.

În PNRR da, se discută despre o justă folosire sau cheltuire a banului public, de aceea există ca jalon în PNRR o nouă lege a salarizării în sistemul bugetare pentru care în şedinţă de Guvern a fost adoptat un Memorandum şi acel memorandum spune foarte clar: veniturile nu scad”, a precizat Turcan.

Ea a arătat că, dacă sunt sporuri care au un caracter fantasmagoric, atunci acestea, fiind de fapt folosite ca sursă suplimentară de venit, sunt incluse în salariul de bază.

”Se reaşează categoriile profesionale pe grila de salarizare iar sporurile care vor rămâne în sectorul bugetar să fie cu adevărat factor de diferenţiere pentru condiţii speciale de muncă. Aşadar, nicăieri în PNRR nu este prevăzută o tăiere de venituri”, a mai comentat Turcan.

Secretarul general al PSD, Paul Stănescu a transmis marţi, printr-ul comunicat oficial, că PSD nu e de acord cu reducerea salariilor. iar scenariul ministrului Marcel Boloş, privind „o revizuire” a salariilor în sistemul bugetar ca modalitate de a diminua cheltuielile trebuie eliminat din start din discuţiile coaliţiei.