Cei cu permis de conducere categoria B vor putea conduce alte vehicule

Începând cu anul 2025, deținătorii de permise de conducere de categoria B din Uniunea Europeană vor avea parte de o schimbare semnificativă în privința vehiculelor pe care le pot conduce.

Până în prezent, aceștia au fost restricționați la vehicule cu o masă maximă autorizată de 3.500 kg. O nouă rezoluție adoptată în februarie va extinde această limită la 4.250 kg.

Această inițiativă vine ca răspuns la cerințele Uniunii Internaționale a Transportului Rutier (IRU) și are ca scop abordarea problemei critice legate de deficitul de șoferi calificați pentru vehicule mari.

masina, sofer, Volkswagen
SURSA FOTO: Pexels

Această modificare nu numai că va facilita accesul la o gamă mai largă de vehicule pentru șoferii obișnuiți, dar va deschide și noi oportunități în sectorul autocaravanelor.

Utilizatorii de autocaravane vor beneficia acum de posibilitatea de a alege modele mai mari, care anterior depășeau limita de greutate impusă.

Acest lucru va spori confortul și funcționalitatea acestor vehicule de agrement. De asemenea, va permite și integrarea unor caracteristici tehnologice avansate. Este vorba despre:

  • sistemele de alimentare cu energie solară
  • izolațiile superioare pentru confortul termic

În plus, producătorii vor putea să utilizeze materiale de calitate superioară pentru construcția autocaravanelor. Acest lucru va conduce la vehicule mai durabile și mai eficiente din punct de vedere energetic. Este posibil să ducă și la ajustări ale prețurilor în funcție de cerere și ofertă.

Această schimbare este văzută ca un avantaj major atât pentru consumatori, cât și pentru producători. Va permite, astfel, oferirea de produse care să răspundă unor standarde de calitate mai înalte. Întregul sector va simți un impact pozitiv.

La ce vârstă poți da de permis de conducere categoria B?

Conform legislației în vigoare, este interzis să susții examenul auto înainte de a atinge vârsta legală de 18 ani.

Codul rutier permite instruirea viitorilor șoferi cu cel puțin 3 luni înainte de a împlini vârsta majoratului, cu o singură condiție.

Orice persoană interesată se poate înregistra la școala de șoferi înainte de a împlini 18 ani. Totuși, examenul auto se poate susține doar după atingerea vârstei legale.

permis de conducere
Permis de conducere / SURSA FOTO: Dreamstime

Diferențele dintre B1, B și BE

Categoriile B și BE sunt destinate autovehiculelor. B1 este dedicată exclusiv ansamblurilor de cvadricicluri cu o masă de până în 400 de kilograme.

Există și o altă diferență importantă legată de vârstă. Pentru a susține examenul auto pentru categoria BE, nu este necesar să ai vârsta minimă de 18 ani.

Permisul de conducere categoria B1 necesită ca șoferul să aibă vârsta de cel puțin 18 ani și permite conducerea următoarelor tipuri de vehicule:

  • Cvadricicluri cu o masă de până în 400 de kilograme.
  • Vehicule destinate transportului de mărfuri cu o greutate maximă de 550 de kilograme.
  • Vehicule echipate cu motoare cu ardere internă sau motoare electrice cu o putere de până la 15 kW.

Permisul de conducere categoria B presupune ca șoferul să aibă vârsta de cel puțin 18 ani și îi permite să conducă:

  • Autovehicule cu o masă maximă autorizată de până la 3.500 kg.
  • Autovehicule care pot transporta maxim 8 persoane.
  • Ansambluri de autovehicul din categoria B și remorci cu o masă maximă de 750 kg.

Permisul de conducere categoria BE permite conducătorului auto să aibă vârsta minimă de 16 ani pentru a susține examenul și să conducă:

  • Autovehicule cu o masă totală care depășește 4.250 kg.
  • Ansambluri de autovehicul din categoria B și remorci cu o masă peste 750 kg.