Se schimbă ordinea mondială! Ipostaza surprinzătoare în care a fost văzut Putin. Nu s-a întâmplat niciodată asta

Președintele rus Vladimir Putin a fost observat într-o ipostază la care puțini se așteptau. În urma summit-ului de la Uzbekistan, liderul de la Kremlin a fost surprins ținut de braț de către omologul său din Turcia, Recep Tayyip Erdoğan.

Deși mulți ar putea considera că președintele Federației Ruse ar avea o stare proastă de sănătate din cauză că este ținut de președintele Turciei, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a explicat că nu este cazul.

Invitat la Digi24, acesta a precizat, sâmbătă seara, că este vorba, de fapt, despre un deficit de imagine.

„Nu există, în această lume și la astfel de nivel, atingere fizică decât dacă dorești să transmiți un anume mesaj. Dacă dorești ca opinia publică să vadă un anume tip de comportament. Nu, atingerea fizică nu există.

Adică, Vladimir Putin era, cum se spune, demandeur-ul, cel care venea să ceară, să solicite, iar Turcia era cea mai semnificativă participantă, jucătorul cel mai important de la acest summit – pe fundalul detașării lui Xi Jinping (președintele Chinei – n.r.), pe care îl așteaptă un congres acasă.

Summit-ul a fost o escală pentru președintele chinez, nu a fost un scop anume. Pentru președintele turc și pentru președintele Federației Ruse, însă, situația era diferită. Ei erau atenți care sunt semnalele pe care le personalizează de la o astfel de reuniune”, spune acesta.

„S-au realizat o serie de proiecte, coridoarele de refugiați, coridorul privind exportul de cereale, care este monitorizat de la Istanbul, deci practic din lumea liberă, președintele Erdogan este singurul cu care se mai poate discuta, așa că gestul oarecum intruziv al președintelui trebuia acceptat ca atare de președintele Putin.

Altfel, delimitarea ar fi fost una vizibilă în întregul sistem global de securitate”, a spus Cristian Diaconescu.

Vladimir Putin, înghesuit pe o canapea între alți doi lideri cunoscuți

Fostul ministru de Externe al României a vorbit și despre o altă imagine la fel de importantă precum cea prezentată anterior. Într-o altă imagine, liderul de la Kremlin apare așezat înghesuit pe o canapea, între alți doi lideri cunoscuți, lucru ce nu s-a mai întâmplat până acum de când a preluat puterea în 1999.

„Nu am văzut vreo imagine – și am văzut destule, unele pe viu, ca să spun așa – în care președintele Putin să stea pe o canapea între două persoane. Așa ceva nu a existat până acum, din 1999 decembrie, de când a venit la putere. Niciodată nu s-a întâmplat așa ceva.

Sigur că este o întâlnire colocvială, este o întâlnire, cum se spune, fără cravată, deci se presupune că este o discuție informală, în care nu neapărat există ierarhii statale. Dar și astfel de întâlniri se negociază, se discută și se organizează farmaceutic.

Niciodată președintele Putin nu a avut practic un tip de mentor, care este conducătorul unui stat NATO, Turcia – cu toate disponibilitățile mai mult sau mai puțin afișate de președintele Erdogan – și să accepte să fie așezat în între doi alți șefi de stat. Niciodată”, a punctat Cristian Diaconescu.

Cristian Diaconescu: Devine din ce în ce mai complicat să fii alături de președintele Putin

Fostul oficial mai spune că devine din ce în ce mai greu să fii alături de președintele Federației Ruse.

„Devine din ce în ce mai complicat să fii alături de președintele Putin, implicit alături de Federația Rusă. Toți participanții la acest summit știau că președintele Putin are această dorință, de a primi legitimare, și din punctul lor de vedere nu se delimitează – asta clar.

Turcia tocmai a anunțat că ar dori să facă parte din Organizația de la Shanghai, ceea ce este o chestiune interesantă, pentru că este o organizație care practic are ca centru China, iar Turcia este al doilea stat contributor în NATO. Dar aceasta este o altă discuție.

În ceea ce-l privește pe Vladimir Putin, da, a existat o oarecare rezervă, un mesaj subliminal – și se transmit astfel de mesaje -, în sensul că te acceptăm în grup, dar nu mai mult de atât”, a comentat Cristian Diaconescu.