Președintele Partidului Social Democrat European din Republica Moldova consideră că țara ar putea redeveni parte a României. Acesta spune că integrarea în UE, NATO și aderarea la Schengen ar putea fi astfel garantată.

În opinia sa totul depinde de viitoarele alegeri din Republica Moldova, dacă vor fi votate partidele pro-unioniste, dar și de partea română.

Dacă ar fi voință politică ar fi unire

„Noi rămânem foarte izolați și trebuie să ne punem întrebarea ‘ce facem mai departe?’ (…) După mine, există două căi. Una mai lungă, una mai scurtă. Zece ani cred că e o variantă optimistă pentru Republica Moldova. Trebuie să ieșim din situația în care ne aflăm acum. Dacă ar fi voință politică, cea mai scurtă cale ar fi unirea. Unirea se face prin vot.

Dar până atunci, trebuie să ne amintim că Guvernul Filip a semnat în 2018 cu Guvernul României un acord numit ‘Unire prin Infrastructură’. Acțiunile pe care le facem în raport cu România, inclusiv gazoductul Iași-Ungheni, energia electrică, ce astăzi datorită fraților noștri din România o avem fiecare, 90%, o avem datorită acestui program.

Noi, spre exemplu, respectăm spațiul cultural, identitatea noastră, pe care trebuie să o continuăm pe partea economică. Ne mișcăm destul de bine acum. Partenerul comercial numărul 1 al Republicii Moldova este România și cred că unul dintre cel mai substanțial suport care vine din afară vine din partea României”, a declarat președintele PSDE.

Totul depinde de viitoarele alegeri

„Eu cred că aici e legat de voința politică și de voturile din Parlament. Trebuie să ai două treimi, deci 68 de voturi care-și doresc acest lucru. Parlamentul nu-l avem, momentan.

Eu cred că totul depinde de viitoarele alegeri. Dacă alegătorul din Republica Moldova va vota partide care sunt pro-unioniste și să accepte și partea română. România a fost mereu deschisă, din câte știu eu”, a mai declarat liderul social-democrat Ion Sula.

În ceea ce privește situația din Transnistria, politicianul a recunoscut că teritoriul de peste Nistru este controlat de ruși.

„Hotarul e pe Nistru, asta e situația. Cunoaștem statutul la momentul actual (…) E mult de discutat … Teoretic, există două variante, una ar fi aceasta”, a mai declarat politicianul moldovean.