Ialomițeanu a afirmat că unii primari ar putea fi deranjați de o comasare de localități, întrucât unii dintre ei și-ar pierde posturile.

„E un control al voturilor, mai ales în mediul rural, și îi deranjăm pe primari, că s-a discutat în 2011 și când eram în Guvern și sigur că primarii vedeau că își pierd posturile, dar noi trebuie să vedem dezvoltarea României, că nu poți, de exemplu, să ai proiecte de dezvoltare economică atât timp cât ai un blocaj chiar în interiorul unui județ, că fiecare primar dictează și, dacă consiliul local dintr-o comună nu e de acord cu un proiect județean, proiectul nu se face, d-apoi ce să mai vorbim de proiecte regionale”, a declarat el în cadrul emisiunii „Politica Zilei” de la B1 TV, moderată de Ioana Constantin.

Proiectele la nivel local nu sunt de ajuns

Vicepreședintele PMP a spus că deși există Ministerul Dezvoltării Regionale, acesta se ocupă cu finanțarea proiectelor numai la nivel local, iar România are nevoie de proiecte la nivel central.

„Deși avem un Minister al Dezvoltării Regionale, acest minister se ocupă de finanțarea grădinițelor, creșelor. Nu înseamnă că nu sunt importante, dar nu la nivel central, acest lucru îi poate realiza un primar de comună, chiar dacă un proiect la nivelul unui municipiu, de oraș. Dacă e vorba de o creșă, e o investiție mică, e importantă, dar nu poți să te lauzi cu o investiție de genul acesta”, a declarat el.

Reforma administrativ teritorială, vitală pentru atragerea fondurilor europene

Gheorghe Ialomițeanu a spus că o reformă administrativ-teritorială poate fi un proiect de țară, să țină seama de funcționalitate, de dezvoltare, de armonizare a dezvoltării. Acesta a punctat de asemenea, că este nevoie de o înființare de regiuni, care sunt vitale pentru dezvoltare și pentru atragerea fondurilor europene.

„Sigur că acest proiect poate să fie un proiect de țară, să țină seama de funcționalitate, de dezvoltare, de armonizare a dezvoltării. La noi, dacă nu se va merge pe o înființare de regiuni, vedem cât de bine funcționează zona metropolitană – în Brașov, nu este niciun proiect al zonei metropolitane, adică e o asociere de localități din jurul municipiului reședință de județ și nu funcționează din cauza ambițiilor și orgoliilor. Noi nu putem să ne dezvoltăm, să atragem fonduri europene, dacă nu înființăm acele regiuni”, a spus vicepreședintele PMP.