Anunțul la care nu se aștepta nimeni: Se pregătește aderarea

Republica Moldova se pregătește pentru a adera la România, spune fostul președinte moldovean Igor Dodon. Totuși, președintele de onoare al Partidului Socialiștilor nu a venit cu dovezi concrete în acest sens.

Declarațiile fostului președinte al Republicii Moldova vin în contextul în care Partidul Comuniștilor din această țară condamnă declarațiile făcute de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. Aceste declarații, spune PCRM, au provocat dubii cu privire la neutralitatea, suveranitatea și independența Republicii Moldova.

„Se pregătește aderarea militară și politică a țării la România, cu respingerea neutralității. Fără a cere opinia cetățenilor, contrar normelor constituționale, se pregătește o asociere tehnico-politico-militară cu un stat vecin, care va încerca ulterior să oficializeze și să legalizeze majoritatea parlamentară a PAS (n. r.: partidul de guvernământ pro-prezidențial). Acest lucru se va face prin curtea constituțională capturată sub protecția trupelor străine, așa cum era deja în istoria poporului nostru la începutul secolului trecut”, este mesajul postat pe Facebook de fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon.

Autoritățile din Republica Moldova ar provoca în mod intenționat o destabilizare în țară

Pe de altă parte, el mai spune că autoritățile din țara pe care a condus-o provoacă în mod intenționat o destabilizare, subliniind că acestea vor anunța ”că armele letale vor fi aduse în Moldova și, eventual, vor sosi trupe străine”.

Igor Dodon mai spune că procesele de înarmare ” și isterie anti-rusă sunt aranjate special pentru a justifica prezența trupelor NATO pe teritoriul Republicii Moldova”.

România se folosește de contextul politico-militar dificil din regiune

În opinia Partidului Comunist din Republica Moldova (PCRM), țara noastră ”nu a abandonat planurile sale revanșiste pentru Moldova suverană și se așteaptă să profite de situația politico-militar dificilă din regiune, pentru a le implementa. Așa cum a făcut în 1918”. Pe acest fond, PCRM cere României scuze oficiale.

”La o întâlnire cu Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, înaltul oficial de la București a spus că România este un scut militar pentru Moldova și „așa ar trebui să fie”. Caracteristic este faptul că prezumțiosul deputat român nu a primit nici cea mai mică ripostă de la președintele parlamentului moldovenesc, care, evident, a tratat ca pe ceva obișnuit declarațiile acestuia, care au avut drept scop înjosirea statalității țării noastre.

Comuniștii moldoveni califică astfel de declarații din partea Bucureștiul oficial drept un factor de pregătire a opiniei publice pentru o eventuală intervenție militară în Moldova. Evident, România nu a abandonat planurile sale revanșiste pentru Moldova suverană și se așteaptă să profite de situația politico-militar dificilă din regiune, pentru a le implementa. Așa cum a făcut în 1918. Este evident că planurile de a organiza o ședință comună a organelor legislative din Moldova și România, care nu are precedent mondial în cooperarea interparlamentară, sunt legate de dezvoltarea acestor idei provocatoare. PCRM cere autorităților moldovenești să dezavueze imediat declarațiile Președintelui Camerei Deputaților a României, iar Bucureștiul este obligat să-și ceară scuze pentru umilirea suveranității și neutralității Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat trimis de Partidul Comunist din Republica Moldova.

Kremlinul susține că forțe din Republica Moldova doresc ca țara să fie absorbită de România

În cadrul unei noi conferințe de presă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a adus în discuție și planurile pe care România le-ar avea cu privire la Republica Moldova, asta după ce Ministerul de Externe din Federația Rusă a publicat un raport în care acuza țara condusă de Maia Sandu că încalcă drepturile cetățenilor ruși și a celor care vorbesc limba rusă și trăiesc pe teritoriul acestei țări.

Dmitri Peskov spune că există anumite forțe moldovenești care doresc ca Republica Moldova să fie una cu România.

”Pe de altă parte, într-adevăr, știm foarte bine că există anumite forțe în Moldova care susțin nu unificarea, ci mai degrabă absorbția Moldovei de către România. Într-adevăr există astfel de forțe în Moldova, suntem conștienți de acest lucru”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Totuși, el a mai spus că Moscova nu deține informații detaliate cu privire la astfel de planuri în ceea ce privește cele două țări anterior menționate.