Se schimbă harta Europei. Rusia va încerca să anexeze republica populară Doneţk şi republica populară Lugansk

Mai precis, Washingtonul este de părere că Rusia intenţionează să organizeze referendumurile respective „în încercarea de a anexa” republicile separatiste pro-ruse Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, potrivit informațiilor transmise de afp.com

„Conform celor mai recente informaţii, credem că Rusia va încerca să anexeze republica populară Doneţk şi republica populară Lugansk. Aceste informaţii arată că Rusia intenţionează să fabrice de la zero referendumuri (…) spre mijlocul lunii mai. Moscova are în vedere un proiect similar pentru Herson. Credem că aceste informaţii sunt foarte credibile”, a declarat ambasadorul american la OSCE, Michael Carpenter.

„Trebuie să acţionăm urgent”

De asemenea, acesta spune că „astfel de referendumuri false, voturi complet fabricate, nu vor fi considerate legitime, nu mai mult decât orice încercarea de a anexare alte teritorii ucrainene”.

„Trebuie să acţionăm urgent”, a completat Carpenter, fără a da mai multe amănunte despre ce reacţie ar putea avea ţările occidentale.

Oraşul Herson, situat în apropierea peninsulei Crimeea, anexată de Moscova în 2014, este primul şi până acum singurul oraş important asupra căruia ruşii au preluat complet controlul.

Kievul acuză, de asemenea, Rusia că doreşte să organizeze în această regiune, ca şi în regiunea vecină Zaporijie, un „referendum” privind independenţa.

Adevăratul motiv din spatele războiului din Ucraina

În altă ordine de idei, economistul Jeffrey Sachs a analizat anterior dedesubturile războiului din Ucraina. El a apreciat că nu se vede niciun semn de compromis din partea SUA, care sunt mai reticente decât Moscova la o pace negociată.

„Opinia mea este că Statele Unite sunt mai reticente decât Rusia față de o pace negociată. Rusia vrea o Ucraina neutră și acces la piețele și resursele sale. Unele dintre aceste obiective sunt inacceptabile, dar sunt totuşi clare. Pe de altă parte, Statele Unite și Ucraina nu și-au declarat niciodată condițiile pentru tranzacții. Statele Unite vor o Ucraină în zonă euro-americană în termeni militari, politici și economici.

Iată motivul principal al acestui război în Ucraina. Statele Unite nu au dat niciodată vreun semn de compromis. Nici înainte de izbucnirea războiului, nici după”. Aceasta este reflecţia lui Jeffrey Sachs, fost consilier al Kremlinului pentru tranziția de la comunism în anii 90 și director al Centrului pentru Dezvoltare Durabilă al Institutului Pământului al Universității Columbia, intervievat de cotidianul Corriere della Sera. Potrivit economistului, e necesar să se urmeze calea diplomatică pentru că este „posibil, în baza independenței Ucrainei și a excluderii acesteia de la aderarea la NATO”, a spus cunoscutul economist pentru Il Fatto Quotidiano.